Zero 7th#35
"De van, ugye? És legjobb tudomásom szerint működik..."
Van, persze, működik is, csak a világot kell hozzá kiegészíteni a sötét anyaggal. Mert különben sajnos nem működik.
"Egyrészt dinamikai és relativisztikus mérésekkel a szatelitgalaxisok, csillagok, gáz és porfelhők alapján elkészítem a galaxis rotációs görbéjét, ami alapján meg lehet mondani mekkora tömege a galaxisnak. És érdekes módon mindkét módszer szerint ugyanaz jön ki. Másrészt a gravitációs lencse hatás éppen korrelál a relativitás elmélettel."
Bocs, ez kissé zavaros. Az egyrészt és a másrészt a két elmélet, amivel ugyanaz jön ki?
De a két szélső mondatban sok mindent nem állítasz, csak hogy a gravitációs elméletből ki lehet számolni a galaxis tömegét (nyilván), a relativitáselméletből meg következik a gravitációs lencsehatás, nyilván akkor korrelál is vele.
De nem érted az alapvető problémát. Van egy elméletünk, aminek a kijavítására még 19szer annyi cuccot hozzá kell képzelni, hogy működjön. A konszenzusos nézet szerint a világ kevesebb, mint 5%-a normál anyag és energia, a többi képzelt (minden egyéb módon észlelhetetlen, csak KELL a modellbe, hogy a látható anyag úgy mozogjon, ahogy az elmélet leírja).
Én itt mondanám azt, hogy baszki, ha a modell 95%-a fiktív, akkor ELKÉPZELHETŐ, hogy a modellel van baj.
"Igen, ha csak az ez hatása lenne akkor talán igazat is adnék"
A sötét anyag minden hatása gravitációval kapcsolatos.
" a relativitás elmélet ott IS jól működött. "
Mármint az 'itt' az a 95%-kal javított tömeg. Az annyira nem a jól működés mintapéldája.
"a "belenyúlás" NÉLKÜL létezik mint tömeg, vagyis Kepler törvényeit, Newton és Einstein elmélet használva létezik."
Nem érted. Mindhármat KI KELL JAVÍTANI a sötét anyaggal, mert anélkül nem működik a modell. Az meg egyébként nem csoda hogy egyszerre mindhárom ugyanazt a beavatkozást igényli, mert egymásra épülnek, úgy lettek sorban megalkotva, hogy az előző elmélet eredményeit csont nélkül hozzák.
"Az 1/hiba szorzótényezőt meg nem tudom értelmezni, mi az 1 és mi a hiba?"
Van egy számolásod, amiben van egy hiba. Megszorzod 1/hiba-val, és kiugrik belőle a hiba.
Na, a sötét anyag elmélete is ilyen: "Itt ez a galaxis, van ennek..ööö...x tömege amit látunk. Így mozog e, ebből kiszámoljuk a tömegét... hát ez bizony 6*x. Akkor az ott x anyag, meg 5*x sötét anyag, készen vagyunk, mehetünk haza."
Aztán meg térképet készítünk arról, hogy hol mennyivel kellett megjavítani a modellt.
Nem mondom, hogy nincs sötét anyag. Azt mondom, hogy ha már egy modellt 95%-nyi ismeretlen, kimutathatatlan, észlelhetetlen dologgal kell kiegészíteni, akkor szerintem eljött az ideje annak, hogy lépjünk két lépést hátra, aztán nézzük át az egészet, mert valami nem stimmel.