Zero 7th#20
Igen, a hógolyó is jégből van. Viszont porózus, kicsi a térfogatához képest a szárazanyagtartalma. (Ez a legfrissebb ismeretem, ha van infód róla, hogy az üstökös tömör, akkor link pls!)
A tömör jégnél meg 'a kő' kb 2.5 szer nehezebb. Ha a pórus 30%, akkor máris közel négyszeres tömegnél járunk, ugyanakkora térfogat esetén.
Szal igen, a mozgási energia üt krátert, de tömeg hiányában nincs mozgási energia se.
De nem is ez a gond, hanem hogy gyakorlatilag üstökösbecsapódásról összesen hallottam annyiszor, mint ahányszor ebben a cikkben szerepel. Te is meteoritokról beszélsz, nem üstökösökről. A csillagászat nem igazán feltételez üstökösbecsapódásokat, és azoknak látható hatást. A kráterek NEM üstökös, hanem meteoritkráterek.
http://news.nationalgeographic.com/news/2013/10/131011-first-comet-impact-egypt-fragment-science-space/
Itt van pl egy cikk a tunguzkain kívül egy másik üstökösről, erről is azt tételezik fel, hogy a légkörben felrobbant. Kettőből kettő, szerintem egy üstökös nem éri el a talajt.