Risen 3: Titan Lords
  • jan5650
    A hétvégén volt elég időm letesztelni a játékot. gyakorlatilag már a vége felé tartok, minden létező mellékküldetést megcsináltam eddig. Így hát gondoltam írok egy kis összegzést. Előre jelzem, hogy én a játékot megvettem így joggal vannak elvárásaim a játékkal kapcsolatban!

A pozitívum:
    - A grafika szép, bár hozzáteszem nem változott szinte semmit a Risen 2 óta
    - kellően hosszú, elég sok szigettel, amiknek többsége gyönyörű és kellően nagy
    - Rahedli küldetés és tárgy
    - Tolvajként gyakorlatilag minden várost ki lehet fosztani :D

Előre szólok, hogy a játék egész hétvégén lekötött, így nagyon nagy gond nincs vele. Végig az motivált, hogy minél jobb cuccaim legyenek, és hogy minél erősebb legyek. De hát én úgy gondolom, hogy ez egy RPG lényege, és ezt kellően kielégítette a Risen 3. Sajnos az összképet nagyon lehúzza nálam a rengeteg kisebb-nagyon hiba a játékban. Ezekről részletesen Spilerben beszélek:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Negatívumok:
    - sok helyszín gyakorlatilag a második rész helyszínei pici módosítással... Szerintem megengedhetetlen. Ennyi erővel ez lehetett volna egy DLC is.
    - Harcrendszer egyszerűen életképtelen... A játék eleje gyakorlatilag szenvedés. 1. Gurulok 2. gurulok (közben a társam üti a lényt) 3. beleütök egyet, és újra... Ilyen marhaságot... Hogy is gondolták ezt komolyan a készítők?!?! A végén pedig épp az ellenkezője: még a csoportosan támadó lények is játszi könnyedséggel legyűrhető.
    - Aggro rendszer: gyakorlatilag semmi extra. Alapból minden lény téged támad egészen addig, amíg a társad kétszer egymás után bele nem üt. Ez akkor mókás, mikor pl. 6-7 társaddal együtt támadtok egy erődöt. Minden lény téged akar, vicc..
    - Sok esetben a társad percekig csak áll harc közben, nem csinál semmi... Ezúton is gratulálok neki.
    - Egy apró, de annál idegesítőbb probléma akkor jelentkezik, amikor tábortűz mellett álló emberrel beszélsz... Gyakorlatilag a képernyő háromnegyedében a lobogó tűz látszódik, olyan mértékben zavaró, hogy már nem is szívesen beszélgettem az ilyen emberekkel :D
    - A guruló csontvázakon szétröhögtem az agyam... Teljesen életszerű. Csakúgy, mint amikor a hős végső kivégző mozdulatakor hasba szúrja a csontit... Mégis mibe mártja bele olyankor a kardját ? :D
    - Ha már a kivégző mozdulatokról beszélünk: túl sűrűn csinálja a hős, és már idegesítőnek hat a végén, amikor gyakorlatilag 2-3 másodpercenként megölsz egy lényt.
    - Túl sűrűn vannak lények a pályán, gyakorlatilag felesleges is eltenni a fegyvert.
    - Szintén logikátlan, hogy pl. egy hatalmas láva golemet úgy széttépek, hogy hozzám se ér, míg egy mezei csirke gyakorlatilag majdhogynem agyonver a stunlokkal... Viva Gothic 2-3 :D
    - Bizonyos lénycsoportok agyatlanul harcolnak. Az állatok általában képesek csoportosan támadni, míg a csontik és a "minon"-nak nevezett lények hiába vannak túlerőben, egyszerre csak egy támad, a többiek nézik... Pofon egyszerű kinyírni őket egyesével.
    - kevés armor van van sajnos a játékban. Többnyire csak a faction armorok vannak. Ez még a Gothic 2-ben megbocsájható volt, de szerintem itt már lehetett volna választásunk is. Persze van pár alap ruha, de ezek csak +képességet adnak.
    - szintén kevés a fegyver. 3 acton keresztül szinte csak 2 fegyvert használtam, aztán hirtelen már több választási lehetőségem is volt.
    - Demon Huntereknél van egy spell, amitől ha jól emlékszem nagyobbat ütsz. Viszont olyan hatalmas fényeffektje van, hogy kitakarja a fél képernyőt. Nagyon zavaró, így nem is használtam.
    - Kovácsolásnak nem is nagyon van értelme sajnos a játékban... Mindössze a meglévőket tudod feljavítani, ha megvan hozzá az alapanyag, hiányzik az élezés, illetve az, hogy megcsinálj valamilyen alap fegyvert/páncélt.

Jaj, és van egy legendás fegyver, ha jól emlékszem Calador's Coronation a neve. A második darabja egy erőd tetején van ( a térkép is mutatja) de olyan lehetetlen módon lehet csak oda bemenni, hogy fél óra volt mire megfejtettem :D Ugye Youtube-os videó még nincs róla. Így maradt a szenvedés :D De elég frusztráló volt , hogy az áhított fegyver szinte karnyújtásnyira van, de nem tudsz feljutni oda :D (repülős/levitálós spellem nem volt, lehet nincs is a játékban)

Összességében egy logikátlan, hibától hemzsegő játékról van szó, ami leragadt az előző rész szintjén. Nem is értem, hogy ezeket miért nem lehetett kijavítani. Legalább a harcrendszert, hiszen ez volt az, ami a legjobban zavarta az embereket. errefel meghagyták úgy ahogy van, csak raktak bele egy "Power" ütés cumót.
    És mégis eltöltöttem vele egy egész hétvégét. Hiába a sok hiba, a sok idegesítő dolog. Aki szerette a Risen szériát, az ezt is fogja szeretni. Engem is lekötött, elég jót szórakoztam vele. Elfogadtam a hibáit, és megpróbáltam élvezni. Bár én többet vártam tőle. Hiányzott a régi Risen 1-et füves, bányászos sztori. Remélem a következő rész teljesen Kalózmentes lesz ,)