A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • fonak
    #85
    A mostani ukrán kormány egy fegyveres zendüléssel hatalomra került alkotmányosan illegitim valami (a nyugat pedig sebtében elismert egy kvázi puccsista vezetést, pedig Janukovics törvényes elnök volt.. na most, az, hogy Ukrajnát mintegy közép-amerikai banánköztársaságként akarja a szférájába vonni a nyugat, az olyan kihívás Moszkva felé, amit az nem hagyhat figyelmen kívül, pedig szerintem Putyinnak rohadtul nem hiányzott egy ilyen balhé.. de úgy tűnik a nyugati vezető körök már Oroszországban is "rezsimváltásról" álmodoznak, ezért esetleg készek kiprovokálni egy háborút is, ki tudja... (mondjuk Kijev testvéri segítséget kér a NATO-tól, USA-tól az orosz katonai beavatkozás ellen, akkor azért ez durva lenne). Az ideiglenes államfő egy volt titkosszolga, a miniszterelnök egy milliomos bankár (asszem). A parlament úgy szavazott, hogy a volt Janukovics-pártiak tudták, hogy ha nem úgy szavaznak, ahogy "kell", jó eséllyel meglincselik őket.
    Szóval ezt a "forradalmat" is csak "néhány ezer felheccelt tüntető" csinálta, a motiváció meg vagy az ukrán nacionalista hevület (szvoboda meg právij szektor stb.) vagy a remélt EU-vízummentesség (és álmaikban pár év alatt csatlakozás) volt. Janukovics meg persze sokat lopott, de minden ukrán politikus lop, ha hatalmában áll, ebben nem különbözik Timosenkótól. Talán a Szvoboda vezetője még nem lopott, nemtom :)
    A nyugatot meg tényleg az viszi előre, hogy Ukrajna szép nagy piac, van termőföldje, viszonylag képzett és olcsó munkaereje, ráadásul Oroszországnak be lehet vinni a mélyütést ezzel. Ezért egy pimf EU/IMF hitel Ukrajna megszerzéséért nem nagy ár... A háború viszont az lenne, mondom, ha Putyint a teljes arcvesztés és a háború közötti választásra próbálják kényszeríteni az rosszul is elsülhet (persze a nyugat célja az első a kettő közül, nem a második... ha meg kiderül, hogy a nyugat végső esetben cserben hagyja az ukrán barátait, mint 2008-ban a grúz barátait, vagy akár minket 56-ban, az is elég kemény lesz - mondjuk én erre tennék, abban az esetben, ha Putyin tényleg kiteríti a lapjait, még nem tudni, blöffölnek-e az oroszok).