A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • ManoNegra
    Egyelőre nincs szó Törökország elleni háborúról (tudom, innen indult a beszélgetés), csak a motivációra adtam egy lehetséges indokot, miért lehet fontos Kínának, hogy a szélsőséges szunnita irányzat ne nyerje túl magát Szíriában.
    Törökország túlságosan mélyen benne van ezekben az ügyekben ahhoz, hogy Kína az oroszokat és a siítákat segítse, egyelőre diplomáciai és gazdasági vonalon.

Elsősorban az ujgur diákokra utalóan Rohan Gunaratna, a hongkongi lap szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint a terrorizmus veszélye "a terroristák jelenlegi generációját követően is" fenn fog maradni Kínában.

A South China Morning Post egy másik írása arról számolt be, hogy az ujgurokat a szélsőséges vallási csoportok "ágyútölteléknek" használják. A kínai hatóságok szerint Délkelet-Ázsiában török diplomaták török útlevéllel látják el a határon átszökött, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurokat. Törökországba érkezvén sokan közülük például a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) vagy más terrorista csoportok hálójába kerülnek és előbb vagy utóbb a határ másik oldalán, Szíriában vagy Irakban találják magukat. A harcoló csoportok 2 ezer dollárt fizetnek egy-egy emberért, toborzott katonáért - állították biztonsági források Pekingben újságíróknak.

Az elmúlt napokban az ujgurok ügye azért került a nemzetközi figyelem középpontjába, mert Thaiföld körülbelül száz olyan ujgurt toloncolt vissza Kínába, akiket tavaly óta fogtak el az országban.

Ankara hevesen bírálta Bangkokot, Washington pedig a menedéket kérők jogait biztosító nemzetközi törvényekbe ütközőnek nevezte a lépést. Peking emiatt tiltakozott és visszautasította Washington "politikai előítéletektől" vezérelt megnyilatkozását, amellyel - úgy vélte -, mintegy szemet huny az illegális migráció és a csempészet nemzetközileg is üldözendő bűncselekményei felett.
    link

Egy altalanos magatartasformat irtam le, maximum volt aki magara vette. Ellenben engem vis a vis neveztek mar itt mindennek. Akkor nem erzekeltem, hogy ennyire felizgultal volna a kioktatas temara es csamcsogtal volna rajta jopar commenten keresztul.

Lehet hogy ez egy általános magatartásforma, de tudtommal én nem neveztelek eddig "már mindennek", viszont én is megkaptam a "turbómagyar balfasz" és társai jelzőt, ráadásul elég sokat vitázok veled ahhoz, hogy az ilyen megjegyzéseket akár magamra is vehetném.
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2016.02.11. 08:08:03