9874
A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • PSG 1
    Miert kerulne barki egy torok (Sziria elleni) agresszio eseten szembe a nyugati-vilaggal..?? Ez vmi konteo.? (A trorokok fontos reszei az NWO-nak, h ha odaszarnak az asztalra, akkor a tobbi paholy-tag majd jol bevedi.?)
    Torokorszag (itt inkabb a torok agresszio okan) miatt a nyugatnak gazdasagilag(vagy akarhogy) tengelyt kellene akasztani pl Kinaval..?(Ha tegyuk fel Kina hirtelen bejelentene, h garantalja Sziria szuverenitasat.) Ezeket mire alapozod.?
    Utoljára szerkesztette: PSG 1, 2016.02.11. 17:22:09
  • PSG 1
    Lehet..
    Ha az UN biztonsagi tanacsanak hatarozata/jovahagyasa nelkul lepi at a torok hadero a szir hatart(a nelkul, h bizonyitani tudna, h a biztonsagat realis veszely fenyeget), abben az esetben agressziot kovet el egy szuveren allam ellen.. Ha ez megtortenik es ennek a legitimitasat elismeri a "nyugat", az legitimal mas agressziokat a jovoben.. Ennek a kovetkezmenyei elegge belathatatlanok..
  • Papichulo
    Térképen a németországi migráns hoaxok
  • Papichulo
    Putin is a bigger threat to Europe’s existence than Isis :)))
  • ManoNegra
    Nem tőled, ez tény.
  • Papichulo
    viszont én is megkaptam a "turbómagyar balfasz" és társai jelzőt

Tolem biztosan nem...

elég sokat vitázok veled ahhoz, hogy az ilyen megjegyzéseket akár magamra is vehetném

Az mar a te dolgod, hogy mit veszel magadra, mindenesetre en ebben a kontextusban nem szamoltam veled.

Az erdemi reszere pedig, ld. #6447
  • Papichulo
    Egyébként ezt érdemes elolvasni. Tálán így érthetőbb miért fontos nekik a Közel - Kelet.

Ebben a cikkben pontosan arrol van szo, hogy eszuk agaban sincs katonailag beavatkozni a Kozel-Keleten, mivel ok tisztaban vannak azzal, hogy amugy sem nagyon lennenek kepesek egy ilyen haboru megvivasara, ld. #6438.

Csak egy gondolatot emelnek ki amugy ebbol az elemzesbol: "Most analysts believe China will tread carefully, because taking sides in the tumultuous Mideast can have negative repercussions in its own region of Xinjiang, which is a hotbed of Islamic terrorism. For example, it is careful not to take a stance that would displease Turkey because Uighur Muslims in Xinjiang are Turkic speaking people."

Ha valami, akkor ez tokeletesen megcafolja az osszes elmeletet, ami a PLA syriai szerepvallasarol szol Oroszorszagot tamogatando.
  • Tetsuo
    Jelenleg úgy néz ki, ha Putin elbukik, Oroszország függetlensége bukik, igen, a cionista háttérhatalomtól való függetlensége; bár említettem, nagy a gyanúm, hogy ez már megtörtént.
  • Solt
    Pont te allitod, hogy nem racionalis ervek miatt csatlakoznanak egy Torokorszag elleni haboruhoz, hanem csak ugy, mert csak... heccbol.

Nem ezt állítottam, csak ha idáig elferdíted, akkor nyilván támadhatóbb a mondandóm. Nem tudom ez mire jó, de ha ezt te élvezed, csináld csak, de ne sértődj majd meg, ha én is belekezdek az ilyen kommunikációba. Végig jeleztem, hogy ez csak egy vélekedés, feltételezés, korántsem állítás! Az alapja a linkelt cikkből például ez,

Az immár politikai, gazdasági és katonai téren is erősödő együttműködés az egész ázsiai régió biztonságára pozitív hatással lehet - fogalmaz a Hszinhua.

Mutatsz nekem egy darab olyan cikket, ami Putyin budapesti látogatása után azt taglalta, hogy Magyarország és Oroszország kapcsolata sosem látott szinten van, és ebben benne van az, hogy katonai téren is erősödik az együttműködés? Emlékeim szerint ilyen nincs, ergo teljesen érthető, hogy Magyarország esete nem vethető össze Kínával.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2016.02.11. 10:41:47
  • Pluskast
    Verbális adok - kapok.
  • Pluskast
    Egyébként ezt érdemes elolvasni. Tálán így érthetőbb miért fontos nekik a Közel - Kelet.
  • Pluskast
    A kínaiak elvileg azért foglalkoznak Szíriával mert egyre nagyobb számban jelennek meg ujgur terroristák az ISIS soraiban. Ugye a hírekből tudjuk, hogy Kína azon részén elég nagy a nyugtalanság. Vannak, voltak arról hírek, hogy a kínaiak mintegy 5000 fős katonai kontingens küldenének Szíriába, de erről mostanában nagy a csend szóval ez közel sem biztos. Viszont oka lehetne a kínai vezetésnek.
  • ManoNegra
    Egyelőre nincs szó Törökország elleni háborúról (tudom, innen indult a beszélgetés), csak a motivációra adtam egy lehetséges indokot, miért lehet fontos Kínának, hogy a szélsőséges szunnita irányzat ne nyerje túl magát Szíriában.
    Törökország túlságosan mélyen benne van ezekben az ügyekben ahhoz, hogy Kína az oroszokat és a siítákat segítse, egyelőre diplomáciai és gazdasági vonalon.

Elsősorban az ujgur diákokra utalóan Rohan Gunaratna, a hongkongi lap szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelek szerint a terrorizmus veszélye "a terroristák jelenlegi generációját követően is" fenn fog maradni Kínában.

A South China Morning Post egy másik írása arról számolt be, hogy az ujgurokat a szélsőséges vallási csoportok "ágyútölteléknek" használják. A kínai hatóságok szerint Délkelet-Ázsiában török diplomaták török útlevéllel látják el a határon átszökött, a törökkel rokon nyelvet beszélő ujgurokat. Törökországba érkezvén sokan közülük például a Kelet-Turkesztáni Iszlám Mozgalom (ETIM) vagy más terrorista csoportok hálójába kerülnek és előbb vagy utóbb a határ másik oldalán, Szíriában vagy Irakban találják magukat. A harcoló csoportok 2 ezer dollárt fizetnek egy-egy emberért, toborzott katonáért - állították biztonsági források Pekingben újságíróknak.

Az elmúlt napokban az ujgurok ügye azért került a nemzetközi figyelem középpontjába, mert Thaiföld körülbelül száz olyan ujgurt toloncolt vissza Kínába, akiket tavaly óta fogtak el az országban.

Ankara hevesen bírálta Bangkokot, Washington pedig a menedéket kérők jogait biztosító nemzetközi törvényekbe ütközőnek nevezte a lépést. Peking emiatt tiltakozott és visszautasította Washington "politikai előítéletektől" vezérelt megnyilatkozását, amellyel - úgy vélte -, mintegy szemet huny az illegális migráció és a csempészet nemzetközileg is üldözendő bűncselekményei felett.
    link

Egy altalanos magatartasformat irtam le, maximum volt aki magara vette. Ellenben engem vis a vis neveztek mar itt mindennek. Akkor nem erzekeltem, hogy ennyire felizgultal volna a kioktatas temara es csamcsogtal volna rajta jopar commenten keresztul.

Lehet hogy ez egy általános magatartásforma, de tudtommal én nem neveztelek eddig "már mindennek", viszont én is megkaptam a "turbómagyar balfasz" és társai jelzőt, ráadásul elég sokat vitázok veled ahhoz, hogy az ilyen megjegyzéseket akár magamra is vehetném.
    Utoljára szerkesztette: ManoNegra, 2016.02.11. 08:08:03
  • Papichulo
    Oroszország szuverenitásának elvesztése után előbb-utóbb Kína lesz a célpont.

Ez a folyamatos ellensegkereses egy kicsit beteges a reszedrol. Miert kene mindig valakinek a "celpontnak" lennie? Ja, tudom, a zsidomaffia, a cionista hatterhatalom es csakugymiertne... Oroszorszag meg nem bukna el, csak Putin es az agresszivan korrupt rendszere.
  • Papichulo
    *"vallt vallnak vetve"
  • Papichulo
    Egy tusz miatt nem hiszem, hogy a PLA haboruba fog kezdeni egy NATO tagorszag ellen, de meg ugy altalaban sem. Eddig sem csinaltak semmi ilyet, nemhogy hataraikon tul expedicios hadjaratba fognanak. Azt meg aztan meg senki sem tudta megmondani, hogy hogyan fognak egyaltalan Syriaba kerulni ezek a PLA egysegek es hogyan fogjak oket tobb ezer kilomterrol utanpotlassal ellatni olyan OPTEMPO mellett amire a torok hadsereg kepes a hatarai menten. Nemreg olvastam egy tanulmanyt, hogy a PLAN egyelore meg egy RoC elleni invaziora sem rendelkezik eleg kapacitassal. Arrol mar nem is beszelve, hogy a helyi sunni koalacio olyan szintu lokalis folennyel rendelkezik melyet nem latom rovidtavon hogyan tudna kompenzalni az RF vagy a PRC. Mint mondtam, Peking joval pragmatikusabb, mintsem az orszaga gazdasagat gyakorlatilag bedontse azzal, hogy egy ketes kimenetelu kalandba kezd Putin es Assad ket szep szemeert...

nem segítik elő az indulatmentes eszmecserét.

Egy altalanos magatartasformat irtam le, maximum volt aki magara vette. Ellenben engem vis a vis neveztek mar itt mindennek. Akkor nem erzekeltem, hogy ennyire felizgultal volna a kioktatas temara es csamcsogtal volna rajta jopar commenten keresztul.
  • Papichulo
    Egyébként te tudsz nekem olyan konfliktust mondani, amelyikbe bármely ország a hecc kedvéért ugrott bele?

Pont te allitod, hogy nem racionalis ervek miatt csatlakoznanak egy Torokorszag elleni haboruhoz, hanem csak ugy, mert csak... heccbol.

Amugy meg Putin budapesti latogatasa utan is jelentek meg ilyen jellegu cikkek, megsem gondolnad, hogy MO menne haboruzni az oroszokkal valt vallnak vetve...
  • ManoNegra
    Amugy meg mindig senki sem tudott erdemben reagalni erre: "A PRC meg minek foglalkozna Syriaval? Mi haszna lenne belole azonkivul, hogy a rossuphile szelsojobbosok a nadragjukba ronditananak gyonyorukben?

Mondjuk ezért:

„Kínai túsz eladó. Az ajánlat korlátozott ideig érvényes” – a gúnyos hirdetés az Iszlám Állam propaganda-magazinja, a Dabiq szeptemberi számában jelent meg. Miután nem érkezett érte váltságdíj, Fan Jinghuit novemberben kivégezték a dzsihadisták, hatalmas felháborodást keltve Kínában.

Noha Jinghui volt az első kínai túsz, akit a „kalifátus” területén elfogtak és kivégeztek, az Iszlám Állam már a kezdetektől fogva legfőbb ellenségei között tartotta számon a távol-keleti országot. „Híressé vált beszédében Abu Bakr al-Bagdadi elsőként nem az Egyesült Államokat, Izraelt vagy a Nyugatot nevezi meg mint országokat, melyeket le kell győzni, hanem Kínát”
    link

Ja, csak nem ram. Elvegre nem en szoktam magamat "zsidoberencnek" es ennek a szinonimainak nevezni... :)

Persze hogy nem :-). Ha jól vettem ki Solt arra utalt, hogy az ilyen "szélsőjobbosok örömükben a nadrágjukba rondítanak" típusú megjegyzések nem segítik elő az indulatmentes eszmecserét.
  • Tetsuo
    Ha feltételezzük, hogy Oroszországot és Kínát még nem uralja a (majdnem) globális zsidó maffia, vagy cionista érdekkör, vagy naivan, a nyugati "szellem"; akkor evidens, hogy Oroszország szuverenitásának elvesztése után előbb-utóbb Kína lesz a célpont. Tehát Kínának alapvető érdeke, hogy Oroszország ne bukjon el (aminek során pl. behódol) a Nyugattal szemben.
  • Solt
    Hogy ki mit állít magáról az egy dolog, és egy másik, hogy a viselkedése mit definiál. A jobbik soraiban is volt olyan, aki véresszájú szélsőjobbosnak állította be magát, aztán mi lett belőle amikor lekerült az álarc. Te is küzdesz azért, hogy objektívnek állítsd be magad, aztán mégis mire mész vele, amikor a viselkedésedből más következik?

Az, hogy Kína nem hagyná magára Oroszországot, egy vélekedés, aminek alapja például ez,

http://www.stop.hu/m/kulfold/sosem-latott-szinten-kina-es-oroszorszag-kapcsolata-es-a-kolcsonos-bizalom/1240472/

Igyekeztem megfelelően balos oldalt találni, hogy befogadja az epéd. Persze ez sem bizonyíték, csupán a vélekedésemet támasztja alá valamennyire. Egyébként te tudsz nekem olyan konfliktust mondani, amelyikbe bármely ország a hecc kedvéért ugrott bele? Ha már addig csúsztatsz megint, ameddig nem találsz valami idétlen kapaszkodót. Szívesen látnám azt idézetet tőlem, amiből odáig jutottál, hogy Kína heccből háborúzna.

Én meg azt látom sajnálattal, hogy még mindig örömmel alkalmazod a kettős mércét...

• Papichulo
    Mit is mondanál te erre? Mutasd meg az átutalási bizonylatot?

"Marine Le Pen’s Front National was recently granted a €9m (£7m) loan by a small financial institution called the First Czech-Russian Bank." (forras)

Egyébként az a szélsőjobbos aki orosztól pénzt fogad el, az maximum csak nevében szélsőjobbos...

Azt majd te rendezd le veluk, hogy szerinted ok nem eleg szelsojobbosak. Ok mindenesetre annak gondoljak magukat... es mindenki mas is. Bocs ha ezzel a hitvallasodba tiportam.

Írtam már, hogy az orosz kínai viszony esetében nem vagyok benne biztos, hogy az ész érvek döntenének

Hat mik? Azt gondolod, hogy ez egy jatszoter, homokozo? De rendben, mondj egy olyan haborut, amibe a PLA kizarolag a hecc miatt ugrott bele, annak ellenere, hogy rengeteget veszthet, de szinte semmit sem nyerhet!

#6432, #6431

Sajnalattal latom, hogy te nem tudod elengedni ezt az ad hominem vonulatot.
  • Solt
    No, akkor nem csak nekem jutott eszembe...
  • Solt
    De, pontosan rád! A zsidóbérenchez képest a "rossuphile szelsojobbosok" jelző miből gondolod, hogy különb?
  • Solt
    Mit is mondanál te erre? Mutasd meg az átutalási bizonylatot? :) Egyébként az a szélsőjobbos aki orosztól pénzt fogad el, az maximum csak nevében szélsőjobbos... ezek inkább politikai kurvák, összeborulás max ilyenekkel van.

Írtam már, hogy az orosz kínai viszony esetében nem vagyok benne biztos, hogy az ész érvek döntenének... nem látok bele a lapokba, egyszerűen csak nem tudom elképzelni azt a nagyobb konfliktust, ahol Kína nem állna Oroszország mellé.

Hol személyeskedtem?
  • Papichulo
    A harmadik bekezdésben olvasott megjegyzés abszolút ül Solttól.

Ja, csak nem ram. Elvegre nem en szoktam magamat "zsidoberencnek" es ennek a szinonimainak nevezni... :)

"Ha az Iszlám Állam megerősödik, és a szír–orosz–iráni–kínai harci koalíció (miután a Szabad Szír Hadsereget legyőzte) megindítja ellene a harcot" (HVG cikk)

Hol van itt egyaltalan "szír–orosz–iráni–kínai harci koalíció"? Hol harcolnak a kinaiak? Ez igy egy hatalmas hulyeseg.

Amugy meg mindig senki sem tudott erdemben reagalni erre: "A PRC meg minek foglalkozna Syriaval? Mi haszna lenne belole azonkivul, hogy a rossuphile szelsojobbosok a nadragjukba ronditananak gyonyorukben? Sokkal fontosabb nekik az EU, a USA es gyakorlatilag az egesz fejlett vilaggal valo gyumolcsozo kapcsolat." (#6424)
  • ManoNegra
    A harmadik bekezdésben olvasott megjegyzés abszolút ül Solttól.

Akkor oszd meg velem legyszives, hogy a PRC miert keveredne konfliktusba gyakorlatilag a teljes nyugati vilaggal Syria miatt!

Pont ma olvastam egy HVG cikkben, hogy Kínát is felsorolták a szír-orosz-iráni koalíció tagjaként. Lehet hogy - egyelőre - csak formálisan, de ott vannak.
  • Tetsuo
    Azt azért vágod, hogy a (nagyobb, hírüket hallató) európai szélsőjobb csoportok többsége izraelbarát? Innentől normális embereknek ők nem is szélsőjobb, csak megtévesztés.
  • Papichulo
    Nincs itt semmi kutyulas, Putin mar eleg regota tomi egesz Europaban penzzel (pl. Le Pen FN-je, a konkretan neonaci nemet NPD, az ausztriai FPO, etc.) es ideologiaval (RT, hidfo.ru, meg az egesz troll brigadja, etc.) a szelsojobbot, tehat igenis eleg nagy a szerelem a ket csoportosulas kozott...

Alábecsülöd a nagy medve és a sárkány viszonyát szerintem.

Akkor oszd meg velem legyszives, hogy a PRC miert keveredne konfliktusba gyakorlatilag a teljes nyugati vilaggal Syria miatt!

ps: A szemelyeskedesedre inkabb nem reagaltam.
  • Solt
    Alábecsülöd a nagy medve és a sárkány viszonyát szerintem.

A helyi besorolás alapján én annyira szélsőjobbos vagyok, hogy már-már lelógok az asztal széléről... na most személy szerint kifejezetten nem szeretem az oroszokat, ergo kifejezetten örömmel töltene el, ha egy remélem soha be nem következő komolyabb konfliktus esetén Kína szarna a fejükre. Ennél nagyobb öröm már csak az lenne, ha a szerbek is ezt tennék, avagy fordítva. Na most aki tényleg szélsőjobbos, (nem a helyi megítélés szerint, hanem valóban) az még nálam is jobban rühelli az oroszokat. Ebből kiindulva ez az állandó kutyulásod a szélsőjobb vs Oroszország kicsit mókás... :) Itt max arról van szó, hogy kevésbé utálják őket mint a nyugatot, de ez nem azt jelenti, hogy kitörő örömmel fogadnának egy orosz kínai összeborulást.

Te örömmel fogadod azokat a híreket, ami Putyint negatívan érinti... ilyenkor kezdjünk el mi is olyan megnyilvánulásokat pufogtatni, hogy a zsidóbérenc szélsőbalosok most a nadrágjukba rondítanak örömükben? Van ennek értelme a vita generálásán kívül? Olyan gyerekes...
  • Papichulo
    Azt te sem gondolod komolyan, hogy nincs más eszköz, mint a nyílt háború.

Van, de itt egesz eddig arrol volt szo, mivel a kezdeti felvetes is erre iranyult.

Oroszok zsarolhatnak ugyan, de Torokorszag eleg sok forrasbol be tud szerezni energiahordozokat, mivel foldrajzilag meglehetosen kozel fekszik a nagyobb forrasokhoz. Mindekozben meg Putin szepen csodbe kerul ha mar senkinek sem akar vagy tud szallitani semmit sem... bar lehet, hogy mar enelkul is.

A PRC meg minek foglalkozna Syriaval? Mi haszna lenne belole azonkivul, hogy a rossuphile szelsojobbosok a nadragjukba ronditananak gyonyorukben? Sokkal fontosabb nekik az EU, a USA es gyakorlatilag az egesz fejlett vilaggal valo gyumolcsozo kapcsolat. Eleve a felvetes is abszurd.
  • Tetsuo
    Azt te sem gondolod komolyan, hogy nincs más eszköz, mint a nyílt háború. Az oroszok simán zsarolhatnak az energiával, Kína meg az iparral, gazdasággal. Ha csak nem egyeztek meg már régen a színfalak mögött.
  • molnibalage83
    Az egész csak pofázdának tűnik nekem. Egy ilyen bejelentéstől önmagában nem fognak az oroszok távozni. Ezt senki nem gondolhatja komolyan. A beszéd az persze ingyen van, egy próbát megér.

A törökök meg eddig nem voltak annyira hülyék, hogy ekkora marhaságot csináljanak. A kurd kérdéseben sokkal kisebb volumenű durva húzásokat sem tettek meg. Akkor ennek mi értelme lenne? Semmi. Csak bukni tudnának a dolgon.
  • wednes
    Kína szerintem különutas. Ő a saját tempójában halad. Még itt mindenki szórakozik növeli a befolyását Afrikában és Dél-Amerikában. Meg ők mindig hangoztatták, hogy sose lesznek imperialisták. Pár éve is volt egy ilyen kijelentés. Bár ez értelemzés kérdése mit értenek ez alatt, mert az előző mondatom akár ütheti ezt. :)

De igazából katonai beavaktozásokra gondoltak, mert USA-t persze ostorozták. :)
    Utoljára szerkesztette: wednes, 2016.02.10. 15:58:58
  • Pluskast
    Ahhoz, hogy az oroszok (vagy jobban mondva Putyinék) ideálisabb helyzetbe kerüljenek, ahhoz egyrészről vissza kellene adniuk a Krímet Ukrajnának és hagyniuk kellene Asszadot veszíteni. Nem hiszem, hogy ezt meglépik.
  • Solt
    Nem tudom, hogy egy ilyen helyzetben Kína esetében mennyire lehet számítani a logikus és ésszerű gondolkodásra, de ebben az esetben nem bánnám, ha neked lenne igazad. :)
  • Papichulo
    Ha a torokok komolyan gondoljak a bevonulast, akkor az oroszok angolosan tavozni fognak valami frappansan kitalalt magyarazattal kiserve. Vagy barki azt gondolja, hogy tobb ezer kilometerre a legkozelebbi bazisuktol haboruba fognak keveredni egy NATO taggal, amikor meg ehhez hasonlot sem nagyon tettek soha? Miert? A torok motivaciot meg tudom erteni, de az oroszok miert aldoznak fel egy csomo katonajukat es a reputaciojukat egy harmadik-vilagbeli porfeszek miatt? Joval tobbet veszthetnek, mint idealis esetben nyerhetnek.
  • Solt
    Pedig a színvonal azt idézi!

Egy eszkalálódó konfliktus esetén, (mert ugye feltételes módban erről van szó) ahol az oroszok "torkára kerülne a kés", gondolod Kína feltenné a kezét, hogy "bocsi, nincs expedíciós képességünk, nem tudunk odaérni pár nap alatt, oldjátok meg"?
  • Papichulo
    Sokkal pragmatikusabb annal a PRC mintsem, hogy valami teljesen megfoghatatlan cel erdekeben, egy Olaszorszag meretu GDP-vel rendelkezo orszag ket szep szemeert osszerugja a port gyakorlatilag a teljes vilaggazdasaggal es ezaltal szamolatlan milliard USD-t vesszen... Azonkivul a gyakorlati lehetoseguk sincs meg ra, ld. #6415
  • molnibalage83
    Ez nem homokozó a játszótéren... Kínának van expedíciós képessége, amivel olyan messzire elér? Nem. Akkor innentől fogva, ez kb. szavak szintjén marad vagy legfeljebb gazdasági hadiveslés.
  • wednes
    Úgy lehet bukás nélkül visszatáncolni, ha egyik fél sem szorítja falig a másikat és van lehetőség kimagyarázásokkal és kozmetikázásokkal nagy arcvesztés nélkül abbahagyni egy konfliktust.

A pillanatnyi helyzetből nem követlezik az orosz-török háború. Na de azért, mert még nem dőlt el végleg semmi. Na de mi történik, ha egyik fél 1 db gesztenyét sem kaparhat ki magának?

Még nem jött vissza Aszad a hatalomba, de mi a lépés, ha ez megtörténik és ellenőrzése alatt tart majd mindent? (igen, ez most nem aktuális még). Ez a törökök számára elfogadhatatlan. Valamit lépniük kell. Ráadásul náluk az erő, mégnagyobb égés, ha nem élnek vele.

Az oroszok számára meg az lenne éges, ha ennyi befektetett energia, szervezés, gazdasági megingást is bevállaló politika után, csak úgy leküldenék őket a kispadra.