A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • fonak
    #463
    Ukrajnának nincsenek nyersanyagai a szénen kívül, az állítólagos palagáz mezők az vagy igaz, vagy nem. A rajta keresztül haladó vezetékek sokkal fontosabbak. Itt a befolyási övezetek újrafelosztásán megy a harc. Amikor a SZU felbomlott, az USA és a NATO hallgatólagosan elfogadta, hogy a volt SZU országai a baltiakat leszámítva egyfajta orosz érdekszféra marad, nem veszik fel őket a NATO-ba, sem az EU-ba. Legalábbis az oroszok szerint így volt, a nyugat nem ismeri ezt el nyíltan. Ahogy arról is, hogy az amerikaiak nem létesítenek bázisokat az új NATO tagállamokban, nem állomásoztatnak ott jelentős erőket az orosz érzékenységre tekintettel. Nos, ezt a hallgatólagos megállapodást az USA kezdte felmondani már Grúzia esetében is, ahol ugye volt egy kis háború, amikor a grúzok megpróbálták visszahódítani déloszétiát, amely gyakorlatilag elszakadt tőlük, és orosz befolyás alatt volt, orosz katonák voltak ott stb. Feltehetően az USA-barát akkori grúz elnök erről az amcsikat is értesítette. De elszámították magukat, mert az oroszok gyorsan és nagy erőkkel jelentek meg a helyszínen, és elp.csázták a grúzokat rendesen, pár nap alatt eldőlt a háború. Erre nem számítottak, mert a csecsen háborúk alapján lebecsülték az oroszokat, azt hitték, hogy annyira szétesett, gyenge az orosz hadsereg, hogy nem képes ilyesmire.
    Na most itt van Ukrajna amely jóval fontosabb Oroszo.-nak, mint Grúzia, az Ukrajna feletti befolyás nélkül Oroszország nem nagyhatalom többé, egész egyszerűen. Kelet-Ukrajna évszázadok óta az orosz birodalom része volt, gyakorlatilag orosz földnek számított, az elvesztése olyan az oroszok számára, mint nekünk volt Trianon. Ahogy egy magyarnak 100 éve elképzelhetetlen volt, hogy Pozsony, Kassa vagy Kolozsvár ne legyen magyar, egy orosznak is az, hogy Donyeck, Harkov, Luganszk stb. ne legyen orosz többé. Meg persze a Krím. Amikor az ukrán állam határait a SZU-n belül meghúzták, ez nem volt szempont (sőt ugye Hruscsov a Krímet is "odaajándékozta" Ukrajnának 1954-ben, azelőtt az sosem volt ukrán semmilyen értelemben).
    Mellesleg egyáltalán az a fogalom, hogy ukrán, a 19.sz.-ig nem is létezett, ahogy pl. a szlovák sem. Ukrán államiságnak nem volt történelmi előzménye (ellentétben mondjuk az orosszal, lengyellel, magyarral stb. voltak kozákok, meg még korábban a Kijevi Rusz, ami a nevéből is kiderül, rusz vagyis orosz fejedelemség volt), először az I. vh.-ban a németek hoztak létre "független" Ukrajnát az oroszoktól elfoglalt területeken.