A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
  • xpek55
    #462
    Kedves fórumtársak!

    Magam ebben a témában csak egy laikus vagyok, aki inkább figyeli csak az eseményeket, de szeretném megosztani nézőpontomat ezzel az ukrán dologgal is kapcsolatosan.

    Két részre bontva a dolgot.

    Magam már évek óta foglalkozom hobbiból ezzel, hogy figyelem itt-ott kicsit az országokat és azok belügyeit. Mi van ott és esetleg mi változhat meg benne. Hát idáig az közös ezekben a dolgokban, hogy a mai "gyors" világban bármi megváltozhat. Hiába gondolja azt az ember, hogy ez "kőbe" van vésve. Még sincs. :D

    Magam nagyon sok dolgot olvasgattam a történelemről, de számomra azaz igazság, hogy a történelem szálai túlságosan hosszúak és szövevényesek ahhoz, hogy bármilyen ténylegesen igaz/korrekt álláspontot fellehessen vonultatni velük kapcsolatban, ami nem nagyon mentes az elfogultságtól.

    Magam csak egy nagyon egyszerű nézőpont halmazt kívánok most itt megosztani egyrészt. Van most tegyük fel két eltérő nézőpont. Idáig nagyon könnyű a képlet. Most itt a két nézőpont vagy nekimegy egymásnak, vagy elfogadják egymás létét és élnek tovább békében.

    No, de hogy picit érdekesebbé tegyem a figurát. Felbukkan egy harmadik nézőpont is, ami által már bonyolódik a képlet. Na most itt már sokkal több lehetőség van, hogy mit lehet tennie a három félnek. Itt is már bejöhet egy olyan dolog, amit itt most csak nevezzünk összejátszásnak. Magam ezt most így hívom.

    Ez a három fél már nagyobb méretekben képes gondolkodni, ha összefog. Vagy esetleg kiütik az egyiket és a másik kettő marad csak nyeregben.

    Vagy csak egy maradhat elven. De már olyan dolog, amivel találkoztam a történelem folyamán nem egyszer. Ez pedig sajnos jellemző a mai világban is kissé.

    Ha viszont van már egy negyedik személy is a képletben. Na innentől már a fantáziátokra bízom ezt az egészet, mert nagyon más és más dolog jöhet ki eredményként a képletből, hogy négy fél esetén mik lehetségesek.

    Aztán már lehet a végtelenségig fokozni ezt...

    No, de leszakadóm a témáról és átállnék Ukrajnára.

    Szerintem Ukrajna egy olyan dolog, ami a szélsőséges nézetek felvonultatása nélkül megtekintve nagyon hasonlít egy ilyen két oldalú keveredésre, amibe persze mások harmadik felekként is beleszólnak.

    Ilyen itt az orosz-amerikai ellentét. Na most szerintem ott elsősorban a nyersanyagokért folyik egyfajta "harc". Magam mondjuk idáig elfogulatlanul azt mondom, hogy nem lesz ebből világra kiterjedő dolog. Hanem szigorúan Ukrajna határain belül maradhat csak a dolog.

    Ti erről, hogy vélekedtek?

    Köszönöm a figyelmet!