A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
millerius #1981 Az elszakadás civilizáltsága elsősorban mindig azon múlik, akitől el akarnak szakadni.Persze hogy a skót megoldás legitim, mert a brit parlament civilizált módon intézte, így a skótok is. Számtalan függetlenségi törekvést a történelemben nem engedtek civilizáltan megoldani, így véres háború lett belőle. Most akkor mindent vissza kell gyarmatosítani, mert civilizálatlan volt a "válóper", és újra kezdeni a játszmát? Nem inkább a mostani játszmák civilizált lejátszására kellene törekedni? Úgy látszik, csak a britek tanultak a történelemből.
Az ukránok nem intézték civilizáltan a belügyeiket, a tüntetéseket és az elszakadási törekvéseket, így a válasz is civilizálatlan lett. Már többször leírtam, hogy akkor kezdődött a baj, mikor a Szu. felbomlott, és Ukrajna megalakulása is civilizálatlan módon történt. Akkor se kérdeztek senkit, hova akar tartozni, mire Szergejék felébredtek a Donbasszban és más területeken, arra ébredtek, hogy Ukrajnában vannak, ez a civilizált megoldás? Ki kérte közülük, hogy rájuk is az ukrán alkotmány vonatkozzon? Azért, mert a kommunista diktátorok oda húzták a vonalakat a Szu.-n belül, hol volt az megírva, hogy ez isteni törvény az ott élő emberek akarata és önrendelkezési joga fölött egy Ukrajnának nevezett állítólag demokratikus államban is? (Most láthatjuk, mennyire demokratikus).
A népszavazásról meg mindent értek, mintha azt írtam volna, hogy szerintem is szabálytalan volt, de azt is, hogy úgy bírálják kívülről, hogy meg se próbálták ellenőrizni - miért kellene nekem elhinni ezek után, hogy úgy történt ahogy a köpködők mondják? Azért, mert "azt írta az újság"? Olyan meccsről mondják azt, hogy elcsalták, amit ők megnézni se voltak hajlandók, aztán véleményt mondanak úgy, hogy "beszéltem olyannal, aki hallott olyanról aki látta..."? Hazudtak ők már máskor is, nem kicsiket, hanem nagyokat, és azokba a "civilizált nagyhatalmi megoldásokba" is tízezrek haltak bele.
Az meg, hogy ki honnan lő egy háborúban, nem mindig szabadon választott, és a háborús szabályokra szerintem ne az hivatkozzon, aki a háborút kezdte. Szépen is néznénk ki, ha Adolfot 45-ben élve elkapják, és azzal védekezett volna amikor kérdőre vonják a sötét ügyek miatt, hogy "dehát háború volt kéremszépen". Azért volt, mert semmi se volt neki elég, és ő csinálta a háborúk sorozatát, úgyhogy ez mindenki másnak lehetett volna mentség, neki nem. Ahogy az ukránoknak sem.
Az érvelésem meg talán azért felfoghatatlan számodra, mert én az egyéni szabadságjogokat és önrendelkezést előbbre valónak tartom az államjogoknál, illetve az egyéni állampolgári jogokból vezetem le az állami jogokat vagy akár az alkotmány jogosságát is. Tudod, a kommunista időkben is volt alkotmány Magyarországon, de azt se szabad választásokon szavazták meg, és azokat se akik írták és elfogadták.