A biztonság és védelempolitika aktuális kérdései
-
millerius #1976 Teljesen más alapon értelmezzük az önrendelkezési jogokat, nekem ebbe nem fér bele, hogy Borsod és Bács is szavazzon arról, hogy egy Zala és Somogy határán lévő terület/falu/város hova tartozzon, így az sem, hogy kijevi/zsitomiri/kárpátaljai stb. szavazók döntsék el, hogy lehet-e független, vagy más országhoz tartozó a határmenti Donbassz vagy akár a Krím. Nem értem, mit nem értesz azon, hogy ÖNrendelkezés?! Szerintem ha kijár a függetlenség Ukrajnának anélkül, hogy a moszkvaiak, péterváriak, vlagyivosztokiak, volgográdiak stb. ezt megszavazták volna, akkor a donbassziaknak vagy másnak is kijár ugyanez a lehetőség a kijeviek, kárpátaljaiak, vinnyicaiak, zsitomiriak stb. szavazata nélkül.
Igen, mindkét oldal követ el atrocitásokat a háborúban, de ez nem annak a következménye, hogy a szakadárok támadták meg Kijevet vagy bármely más ukrán többségű területet, hanem fordítva történt, miután tüntetni merészeltek őket támadták meg először az ukrán szabadcsapatok (Jobb Szektor, Szvoboda, Azov stb), majd az ukrán hadsereg is, és lövik mai napig is. Lehet, hogy mocskos dolog, ha a szakadárok a saját területükön állítják fel a fegyvereiket, de ők nem állíthatják fel azokat ukrán területen, mert őket saját területükre szorították vissza - kik is, ja nem az eszkimók vagy a bantuk - az ukránok. Senki se kötelezte az ukránokat a háborúra, ők választották azt, hogy azt a függetlenséget és önrendelkezést, amit ők megkaptak, azt a kisebbségektől megtagadják.
A krími szavazás meg nem aggályos volt, hanem szabálytalan, mert nem volt semmiféle nemzetközi ellenőrzése, de erről NEM CSAK az tehet, aki a szavazást rendezte, hanem az ENSZ/EU is és az UTÓLAG kritizáló országok is, odamehettek volna ellenőrizni, de meg se próbálták, fel se vetették a lehetőséget, csak azt hogy eleve nem ismerik el.
Egyébként együttéreznék veled az Ukrajna miatti aggódásodban a területvesztést illetően, ha csak egyetlen rövidke mondat erejéig sajnálkoztál volna valaha Magyarország vagy bármely más ország bármekkora területveszteségei miatt. Így hidegen hagy az Ukrajna mint állam iránti részvéted, én inkább azokat sajnálom, akiket belekényszerítettek, belehalnak és megnyomorodnak ebben a háborúban bármely oldalon is történjen.