• halgatyó
    Igen nehéz egy ilyen statisztikában kiszűrni az egyéb befolyásoló tényezőket. Csak egy példa: aki éjszaka dolgozik, azok között (szerintem) több a dohányos, sokkal több kávé is fogy (nem tudom, hogy az káros-e, csak példaként írtam) és az életbitelüknek lehetnek egyéb olyan részletei is, amelyekre a statisztika készítői nem gondoltak.

Nagyon az egyéni különbségek is, sőt ugyanaz az ember életkor szerint is eltér. Én egyetemista koromban (a '70-es években) dolgoztam a postán "másodéjszakás" munkán (minden második nap 18 órától másnap reggel 7-ig csomagokat, papírkötegeket, stb. pakoltunk a Keleti pályaudvar mellett) de semmilyen negatív hatása nem volt rám.
    Most, hogy elmúltam 60, a koránkelés teljesen elintéz. A nyári időszámítást utálom is rettenetesen.

Egyik vidéki nagyvállalatnál volt sok folyamatos váltóműszakos munkatársam. Ők panaszkodtak nagyon, idegileg megviselte őket. Szóval lehet valami a cikkben, bár azt nem hiszem, hogy a tüdőrákot az éjjeli műszak okozná, de az infarktus veszélyét tényleg növelheti.