• mcganyol
    #10
    ittas vezetés, telefonálás [nem kihangosítós] könnyen kiszűrhető és felesleges kockázatnövelő tényezők.
    persze van még ezer más dolog, amit nem lehet igazán mérni, így büntetni sem nagyon. pl. sietség [nem a gyorshajtás, hanem a türelmetlenség], extrém fáradtság, figyelmetlenség.

    tudtommal a balesetnél nem az ittas a hibás alapból. az ittas az mindenképpen hibás, mert megszegte a közúti közlekedés szabályait, de ez nem jelenti azt, hogy a másik fél fel van mentve! szóval ha a józan fél nem adta meg pl az elsőbbséget, akkor ő ugyanúgy hibás, ezzel a biztosító jár a legjobban hiszen nem kell fizetnie semmit [hibás félnek alapból nem fizet a kötelező, max a casco, önrésszel]

    A gyakorlatban pedig a balesetek 99%-hoz mind a két fél kell. vannak persze extrém kivételek amikor a motoros oldalról 180-al talál el, de a balesetek döntő többsége szerencsére kivédhető [és ki is védődik] a vétlen fél által. Szóval az emberek egymás hülyeségét is korrigálják, mert ha látok valakit aki elémfordul annak ellenére hogy nekem volt elsőbbségem akkor max anyázok egyet, de azért csak rálépek a fékre és nem lesz belőle baj. Na most ez a "mások hibáit kivédő" képesség az ittas arcoknál szintén erősen csökken.