• gforce9
    Én ebben azért kételkedek :) Mármint abban hogy milliárdos nagyságrendű fejlett civilizáció létezne. Az indokom, hogy miért: Itt a földön ahhoz, hogy civilizáció vagy egyátalán értelmes élet megjelenjen, ahhoz kellett 3-3.5 milliárd év. Körülbelül onnantól volt a föld geológiailag olyan stabil, - hogy a fejlődő szervezeteket, legyenek azok bármilyen bonyolultak vagy egyszerűek - ne mossa el a hetente bekövetkező lávakitörés, földrengés vagy egyéb finomság a formálódó föld korszakában.

Namármost jelenleg úgy tudjuk, hogy az ősrobbanás után csak hidrogén és hélium állt rendelkezésre az első csillagok kialakulásához. A többi nehezebb elem az a csillagfejlődések során jött létre és szupernova robbanásokkal jutott ki a csillagokból. Ehhez viszont azért idő kellett, hogy megfelelő mennyiségű nehezebb elem létrejöjjön, mondjuk egy bolygórendszerhez. Nem ripsz ropsz történt. Az első szupernova porából születő második csillagrendszer számára még valószínűleg nem állt rendelkezésére elég nehézelem, hogy abból bolygók (mármint sziklás világok) lehessenek. Ehhez kellett jópár szupernova. Igaz a nagytömegű csillagok élete rövid, de kellett is belőlük sok generáció, míg a megfelelő mennyiségű nehezebb elemet legyártották ahhoz, hogy egyátalán lehetőség legyen arra, hogy pl egy szénben gazdag sziklás bolygó létrejöhessen. Ezek néhány milliárd évvel az ősrobbanás után lettek lehetségesek egyátalán. Mivel össz vissz 13.7 milliárd éves az univerzum, és a föld kialakulása kora 4.5 milliárd éve történ, így én azon a véleményen vagyok, hogy az univerzum még túl fiatal, hogy nyüzsögjenek benne a civilizációk. Persze lehetséges, hogy kialakultak máshol is. Az is lehetséges, hogy találkozni fogunk velük, de a fentebb leírtak miatt, szerintem erre még várni kell. :)