• Zero 7th
    "Itt most pont nem arról van szó, hogy látta-e valaki a gravitációt, a kismanókat, hanem hogy mit, és milyen kutatás után fogad el, mondjuk a tudományos akadémia"

Igen, ezt úgy hívják, hogy plauzibilitás, és nem gyenge feltétel.

"(pl akupunktúra, mint működő gyógymód ugye)."

Ja, hát ha baromságokból indulsz ki, nem csodálom, hogy nem érted. Az akupunktúra MINDEN tudományos vizsgálaton megbukott. Mindegyiken. Az egyetlen marginális hatás, amit találtak, hogy esetleg csökkenti a krónikus hátfájdalmat. Ennyi, szevasz. Semmi másra nem jó. Ja, de, a természetgyógyász zsebének a tömésére.

"Amúgy szavaiddal pont azt támasztod alá, amit én is mondok. Hogy az újabb, egyre realisztikusabb modell mindíg tartalmaz valami olyan elemet, ami nem következik az elfogadottból."

De baszkikám, ahhoz kell egy új jelenség, új megfigyelés, amit a régi modell nem magyaráz! Nem seggből rántják elő, mint az ilyen Égely-féle faszok!

"Ennek átverése a rendszeren nem kis feladat, és ez bizony soxor az emberi érdekeken múlik."

Nem, ez bizonyítékokon múlik. De komolyan, te hozod a példát, hogy Einsteinnek mennyire nehezen ment átvernie az elméletét a rendszeren. Gyakorlatilag mindenki ellene volt. Ennek ellenére NEKI VOLT IGAZA. És átment a dolog.
    Esetleg te is, ha csak egy pillanatra is, de elgondolkozhatnál azon, hogy ami fennakad a tudomány szűrőrendszerén, az nem lehet, akár csak lehetőség szinten elképzelhető, hogy azért akadt fenn, MERT FASZSÁG?!
    Nem mindenféle összeesküvés meg emberi gyarlóság miatt, hanem mert működik a szűrő, és fennakad rajta, aminek kell?

"De van amikor meg pont fordítva, az egész addigi modelt meg kell fogni és kukába dobni. "

Ilyen körülbelül kétszer történt, amikor a vallás modelljeit dobták a kukába. Newton ma is használatos, köszöni szépen. Elfogadott, használt, működő modellt nem szokás kidobni, csak korlátozni az érvényességét. Mert eleve azért volt elfogadott és használható, mert működő jóslatokat lehetett vele tenni a valóságra vonatkozóan. Ez nem romlik el egyik napról a másikra...
    Teljes fikcióról beszélsz ezzel a kukába dobással.

" Én meg arról, hogy ez hogy néz ki a valóságban,"

Nem, te arról beszélsz, hogy te hogyan képzeled el. Attól a valóság eléggé távol áll.
    Lehet, hogy ha egyszer kipróbálnád, milyen egy egyetem belülről, meg hogy megy ott a munka, akkor közelebb lennél a valósághoz, mintha olyan emberek írásain csüngnél, akik szintén nem láttak egyetemet belülről.

"Szerintem az egyik legjobb példa erre az Altamira-barlangban található őskori festmények esete. Amikor a XX. szd elejéig (gyak Einsteinnel egyidőben ugye) egy-két szaktekintély évtizedekig volt képes akadályozni a lelet elismerését."

Érdekes, hogy valós akadályoztatást csak ilyen száz éves távlatokból tudsz előráncigálni. Nem lehetséges esetleg, hogy ezek a régi hibák kikoptak a rendszerből..?