-
Zero 7th #19 "Jogos, elnéztem. Mea culpa!"
Ejha, meg kellett néznem, hogy melyik fórumon járok... :P Elismerésem, ritka az ilyen errefelé.
"Occam elvét meg szerintem rosszul interpretálod,"
Én pont úgy értelmezem, mint a tudomány, és így értem is, meg látom a hasznosságát. Te feleslegesnek találod, nem érted, és egyedül vagy a véleményeddel. Szerinted akkor melyikünk interpretálja rosszul?
"mert eleve a sokféleség ellen és nem konkrétan az igazolhatatlan extra elemek ellen van."
Erre mondjuk hivatkozhatnál, hogy honnan vetted, mert szerintem ezt így rajtad kívül senki nem gondolja így...
"Ha mindig alkalmazták volna, akkor nem ismernénk a neutront, a protont, a neutrinot, hanem a már ismert tényezők újrakombinálásával, "
Ezt megint honnan a faszból vetted? Pont ezaz, hogy próbálták az újrakombinációt, csak kibaszottul nem sikerült vele megmagyarázni a világot, KELLETT új modell.
Komolyan baszdmeg, ha ennyire fingod nincs a tudományfilozófiáról és tudománytörténetről, miért érzed szükségét, hogy hülyét csinálj magadból?
" De ugyan ilyen extra elem a kozmológiánál az inflációs szakasz,"
Nem, az sem ilyen. Tekintve hogy az az elmélet megfigyelt jelenséget magyaráz, nem is tudom, hogyan teszed egyáltalán ebbe a kategóriába. Mondjuk nem csodálkozom már semmin se veled kapcsolatban...
" Azért hoztam fel, mert miközben nyilvánvalóan nem működik az elv,"
Ja, "nyilvánvalóan" nem működik, csak épp kvantumszámítógépeket építünk, meg más bolygókat fedezünk fel.
Az nem a világ hibája, hogy nem látod a fától az erdőt.
Komolyan, itt a segged alatt egy kibaszott fejlett technikai civilizáció, és baszdmeg képes vagy ilyen baromságokat írkálni egy szájbabaszott számítógépről. Ha olyan nyilvánvalóan nem működik ez az elv, akkor hogy a jókurva életbe jutottunk el idáig a használatával?
" akik valami új ötlettel állnak elő, élből lerúgják."
Azokat rúgják le, akik csupasz seggel üvöltöznek baromságokat. Tudod tízezrével állnak elő az emberek új ötletekkel tudományos szinten, akiket nem rúgnak le. Azokat rúgják le, akik pattognak a semmire. És nagyon helyesen is teszik, a tudományban nem pofázol a semmire. Vagy eredményed van, vagy kifogásod, és a kifogásra senki nem kíváncsi.
"Mert te részt vettél abban a kísérletben, ami bebizonyította a manók zsírozási inkompetenciáját?"
Komolyan, ennyire végképp fogalmad nincs arról, hogy hogyan működik a tudomány? Hát nem csodálom akkor, ha mindenféle elborult faszságok találsz ki helyette...
Elárulom, hogy ez hogy megy:
Ha nagyon szívügyed a zsírozómanók kutatása, akkor keresel egy egyetemen egy tanszéket, ami úgy nagyjából hasonló témával foglalkozik. Szólsz, hogy szeretnél doktorit írni a zsírozómanókról. Ekkor első körben el fognak hajtani a picsába, hogy előbb végezd el az egyetemet.
Öt évvel később, ha még mindig mániád a zsírozómanók kutatása, akkor megint jelentkezel doktorira. Kapsz üzemidőt gépeken, laborokban, műhelyekben, azt csinálsz, amit akarsz. Aztán miután eltelt az életed, és egyetlen nyamvadt bizonyítékot sem sikerült találnod a zsírozómanókról, a halálos ágyadon azon gondolkozol, hogy miért voltál ilyen hülye a témaválasztással, így most doktori cím nélkül halsz meg.
Tényleg azt hiszed, hogy van kapacitás minden hülyének minden barom ötletét tudományosan vizsgálni?
És azzal a kritériummal mi van, hogy az új elméletnek a tudomány ÖSSZES EDDIGI eredményét produkálnia kell, csak pontosabban, jobban, vagy szélesebb körűen. Ennek szerinted megfelel a zsírozómanók elmélete?
"Nekem úgy tűnik, hogy ez nem annyira a tudományos gondolkodás, mint inkább az öncenzúra módszere. Ami nem a racionális elemző gondolkodásra nevelésnek, hanem egyfajta indoktrinációnak az eredménye lehet."
Ezt csak azért gondolod így, mert te magad képtelen vagy racionálisan, elemző módon gondolkodni, és amikor ez szembe jön veled, nem ismered fel. Minden elbaszott faszságot nagy erőkkel vizsgálni pont nem racionális és nem elemző.
"Egyrészt nyilvánvaló, hogy bizonyos kutatásokat a tudományos intézményrendszer élből elutasít. Eleve nem képezik tudományos kutatás tárgyát, "
Ja hát ez már csak ilyen, hogy ha az elméletednek ránézésre köze nincs a valósághoz, akkor kitörölheted vele. Ha már azt sem magyarázza a kitalált "elméleted", amit tudunk, akkor mit akarsz vizsgálni rajta?
"Ebben az esetben, ha jön egy Egely és gyakorlatilag azokat a dolgokat, amelyeket elvileg kutat"
Menj már a faszomba Égellyel, mit kutat az a fasz szerinted? Húsz év alatt sikerült lekoppintania egy amcsi pörgettyűt. Ez minden kézzelfogható eredménye. Meg persze tud sok baromságot szövegelni.
Az ilyet még meg is verném, amellett, hogy nagyon helyesen, közröhej tárgyává küzdötte magát fáradtságos munkával.
"csak arra használja fel, hogy a saját konfrontatív hajlamainak adjon teret, minden kézzelfogható eredmény nélkül az nem sok értékkel bír, tudományos szempontból sem. Bár ő eléri a célját, mert a végén elmondhatja, hogy ugye megmondtam, mert ezek beszűkült szemlélető szemetek, győzött az összeesküvés!
Aztán, ha jön egy Paul Davies és kb. hasonlókat mond, majd jön még 1-2 emberke akik tényleg megfelelő alapossággal vizsgálják a témát, akkor abból azért még lehet valami. Amire az egelysták megint azt mondják, hogy ugye hogy megmondtuk.
A kérdés persze az, hogy ehhez az egész folyamathoz lehet, hogy tényleg kellett az Egely féle emberek hőbörgése, mert önszántából az egész el sem indult volna."
Ezt a szakaszt sajnos csak te érted. Ha esetleg a sok levegőbe beszélés helyett konkretizálnád, miről van szó? Mit mondtak meg az égelyisták..?
"De pár éve pl a NASA egy projektet indított, aminek a célja valami új űrhajó meghajtási módszer kidolgozása volt, és a projekt vezetője szerint bárki pályázhatott, akinek az elgondolása maximum csak két alapvető fizikai elvet sértett meg. ;)"
Ezek után meg végképp nem értem, hogy mit rinyálsz a csúnya gonosz tudományos elnyomás miatt...
"Azonban az, hogy 1-2 nagyobb és mondjuk úgy csak lassan eredményt hozó alapkutatás elviszi a költségvetés nagyrészét odavezethet, hogy a kis költségvetésű, de extrém elgondolásokból kiinduló projektek egyáltalán nem kapnak forrást."
Hát tudod, mindent összevetve inkább menjen a pénz valódi tudósok alapkutatásaira, mint önjelölt próféták ötletelésére. Nem tudom, te miért a szomszéd Mari néni ötleteit tesztelgetnéd, ha lehet olyanokét is, akik legalább tudják, miről beszélnek, de hát ezért tartalak hülyének...
"És ez az, amire megpróbálok rávilágítani és nem valami keresztes hadjáratot folytatni a sötétség ellen, mint amit szerintem viszont te csinálsz."
Hát igen, próbálok tenni a terjedő sötétség ellen, de hát sajnos ti hatékonyabban terjesztitek, mint ahogy én oszlatom.