• garferi
    #33
    Az ördög a részletekben lakozik. Ennek a cikknek így semmi értelme, hogy nem ismerjük a vizsgálatok pontos adatait.
    Melyik vitaminból mekkora mennyiséget adtak a vizsgált személyeknek és milyen formában? Figyelembe vették e az egyes vitaminok egymásra gyakorolt kölcsönhatását, hogy melyek gátolják vagy esetleg segítik egymás felszívódását?

    Például a D-vitaminból az OÉTI még a mai napig a 200 NE mennyiséget ajánlja annak ellenére, hogy a a Semmelweis Egyetem szeptemberben nyilvánosságra hozta, hogy a magyar lakosság 95%-a súlyos D-vitamin hiányban szenved! Ezzel a mennyiséggel nemhogy növelni nem lehet a D-vitamin szintünket, de olyan kevés, hogy még csökkenni is fog, mivel szinten tartásra is nevetségesen kevés. Egy felnőtt embernek télen legalább 2000 NE-et, de inkább 5000-10000 NE-et kéne szednie naponta. Túladagolni szinte lehetetlen.
    Persze mellette a felszívódást segítő megfelelő magnézium ellátottság sem ártana. Nem magnézium-oxid ami legtöbb készítményben megtalálható és kb. 4%-ban hasznosul, hanem legalább magnézium-citrát.

    E-vitamin: "Az alfa-tokoferol közismerten nem csökkenti, hanem inkább növeli a rákkockázatot."
    "A természetes E-vitamin négy összetevőből áll. Alfa, béta, delta és gamma-tokoferolból. Az alfa-tokoferol a leggyakoribb és ezt szokták étrend kiegészítőként árusítani. Szinte napjainkig, senki nem gondolta, hogy az egyes e-vitamin variánsok közt különbség lehet hatásban." Forrás: Szendi Gábor:
    Az E vitamin fontosságáról


    További cikkek: Szedjünk-e táplálékkiegészítőket, és ha igen, milyen formában?
    Szedjünk-e vitamint, vagy hallgassunk inkább a vitaminellenes propagandára?
    A gyógyszeripar rendezi vagy csak tapsol neki?

    Ajánlott könyv, főleg a cikk szerzőjének! Szendi Gábor : Új vitaminforradalom

    Hirtelen ennyi jutott eszembe erről a hülye cikkről... :)