• Lucy in the Sky
    #20
    Btw. a műtrágya a növény fő funkcióihoz tényleg biztosítja a tápanyagellátást, valahogy úgy, ahogy a multivitamin tabi az emberi szervezetben is ellát bizonyos funkciókat. De vajon mindet? Nyilván rengeteg olyan aspektusa van a növények működésének, amiről fogalmunk sincs. Nem véletlenül folynak a mai napig botanikai kutatások, van még bőven mit tanulni erről...

    És ezek "csak" a növények, évmilliárdos evolúciós folyamat során kialakult, elképesztően komplex rendszerek, ugyancsak elképesztő hibatűrő és alkalmazkodó képességgel. Az ipari mezőgazdaságban alkalmazott növénytápszerekből simán hiányozhat jópár vegyi komponens, amik nélkül ugyan kifejlődik a termény, de mégsem olyan, mint amivel egészen idáig táplálkozott a földi élővilág. Ennek pedig lehetnek hosszútávon ma még lappangó, csak később jelentkező súlyos következményei. Hacsak nincs már eleve kapcsolat a fejlett világra újabban jellemző betegségek és eközött.

    Mondjuk ha ezt a gondolatmenetet követjük tovább, akkor viszont tökmindegy, hogy a műtrágyázott "természetes" élelmiszerből jutunk hozzá a tápanyagokhoz, vagy direkt módon magunkat műtrágyázzuk :)