• asgh
    #10
    OFF:
    A devizahitelek esetében nem a kockázatvállalás mértéke, hanem a bankok egyoldalú szerződésmódosításai miatt buktak sokan.
    Azt még be lehetett kalkulálni (bár nyilván sokan nem tették), ha a forint árfolyam megzuhan és a törlesztőrészlet 80 ezerről 120 ezerre nő. Az viszont kalkulálhatatlan kockázat, ha a bank a 10%-os kamatot fél éven belül felnyomja 15%-ra anélkül, hogy bármilyen külső referencia értékhez kötné a kamatváltozás mértékét. Gyakorlatilag elég volt valami kamu magyarázat és a bankok már emelhettek is. Ilyen volt pl. a "fokozódó verseny miatti megnövekedett marketing költségek" értsd: ha többet költöttek reklámra, azt a hitelkamatok emelésével finanszírozhatták. Erre jöttek még rá a különböző trükközések a valutaváltásokkal, külső behajtócégek extra behajtási költségeivel, stb. stb.
    Pl. ha valaki felvett 10 millió forintot CHF alapon mondjuk 142 forintos árfolyamon, akkor ha a CHF felment 220 forintra, akkor kb. 15 millió forintra nőtt volna a tartozása. Ehhez képest voltak, akik felvettek 10 milliót, vissza fizettek 15 milliót és még mindig tartoznak 20 millióval.