• Vol Jin
    #38
    "Ezek a hírek egy kicsit félrevezetőek. Az elmúlt négy évben kezdtük el felfedezni az exobolygókat és eddig azt gondoltuk, hogy az a ritka ha egy csillagnak van bolygója, aztán kiderült, hogy az a ritka ha nincs. Ezek után egyre másra fedezzük fel, hogy a (elméleti) lakható zónán belül is sok a bolygó. Szóval az eddigi elméletek a gyakorlatban kezdenek beigazolódni, hogy helytelenek. Ez a cikk is erről szól, hogy a bolygó kialakulás elmélete helytelen, vagy inkább rendkívül pontatlan még.
    Az értelmetlen vitákra kitérve pedig a tudomány nem teljesen egzakt, mert elméletekre és megfigyelésekre alapul. Az elmélet és a gyakorlat elméletileg nem különbözik, gyakorlatilag igen."

    Én azért ezt pontosítanám. Bolygókat megfigyelni két évtizede még nem tudtunk. Egy évtizede használhatunk olyan technológiát, amivel ez korlátozottan, de lehetséges. Ezt most azért sikerült kiszúrni a csillagától olyan nagy távolságban, mert új, és még a saját hőjét sugározza, ami az anyagseprésből adódó becsapódásokból ered. Ha milliárd éves lenne, márt kihűlt volna, és észre sem vesszük. Ha nekünk lenne egy ilyenünk, csak a gravitációs hatásából lehetne kimutatni, amire nem biztos, hogy képesek lennénk. Nagyjából 10 éve észlelünk exobolygókat. Az alapfeltételezés, hogy ritkák pont a vallásunkból ered, hiszen úgy vélte az emberiség, hogy a naprendszerünk egy isteni csoda, egy szándékos teremtés következménye. A tudomány igazolja, hogy ez baromira nincs így. Erre a tudományellenes elmeroggyantak azzal is a tudományt ekézik, hogy miért gondolta úgy a tudomány hogy... Pedig dehogy a tudomány gondolta úgy. A tudomány éppen most cáfolja a tudománytalan világfelfogást. Nem véletlen, hogy a NASA-t folyamatosan karcsúsítják. A sok kreacionista szenátor puszta pénzkidobásként tekint az úrkutatásra. Sokan felvetik egy-egy NASA projekt törlésénél, hogy persze, a fegyverre kell a pénz. A fenéket. A hadi kiadások tört részéből gazdálkodik a NASA, de azoknak a nagy része is katonai. Nem csodálkozom ezen, ha Wmikike szintű lényekből alelnök-jelölt lehet, mint például az az Alaszkai miss picsa szenátorasszony, aki az evolúció oktatását száműzné az iskolákból.

    Az úrkutatás nem csak egy geek hóbort. AZ úrkutatás ennél sokkal fontosabb.