Vol Jin#17
"Mellékesen pedig, néhány muszklimagazin híresztelése ellenére, a taurin nem aminosav. ;)"
De az. Aminoszulfátsav vagy mifene lenne, de nem fehérjeépítő. Csoportosítják az aminosavakat is több kritérium szerint, a fene se tudja már miként, és ez egy ilyen külön csoportosításba esik. Van benne kén is, (mondjuk fehérjeépítőben is van olyan szerintem, ha jól emlékszem), de ez nem fehérjeépítő. Mind a 20-t tudja fejből az, aki biokémikus! :-)
Egyébként engem az akaszt ki, amikor szörnyűlködnek emberek a nátrium-glutamáton, mert benne van a Vegetában, meg minden ételízesítőben, chipsben, kajában. És olyan szörnyű neve van, hogy nátrium-glutamát. Úristen, veszélyesebb, mint az atombomba, gondolja a polgár. Pedig csal a glutaminsav nátriumsója. A glutamin pedig fehérjeépítő aminosav. A szervezetünk is előállítja. Fontos is a fehérje egy szervezetnek, ezért a nyelvünk sós, édes, savanyú, keserű ízlelőbimbói mellett van egy ötödik, kevésbé ismert az, ami az aminosavakat érzékeli. És nem is zónásan, mint a négy alapíznél, hanem a nyelv egész felületén. Ez a nátrium-glutamát úgy került be az élelmiszeriparba, hogy a japánok hagyományosan a kajához adták. Persze nem kémiailag állították elő, hanem kiszedték a tengerből valami alga vagy moszat elfogyasztásával. Észrevették, hogy kiszárítva finomabb lesz tőle a kaja. Naná, hiszen az aminosavakat észleli a nyelvünk, és jelez, hogy ezt kell enni. Még nem ismerek embert, aki ne szeretné a paradicsomot. Az tele van olyan anyaggal, ami szintén ezeket az ízlelőbimbókat stimulálja. Ha jól tudom, más molekula váltja ki a hatást, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az élelmiszeripar felfedezte, hogy amibe nátrium-glutamátot rakunk, akkor is finomnak tartjuk, ha tulajdonképpen szar lenne egyébként. Nem is káros, fehérjeépítő, jó alapanyag más aminosavak szintéziséhez a sejtjeinkben, és energiaforrás is a szervezetnek. Gondolom a taurin is hasonló okokból finom. A frutti cukorkának volt hasonló íze, ami gyerekkorom kedvence volt. Bár a taurin nem fehérjeépítő, ezért csalóka a szervezetnek.