59
-
Lényegében aminosav a taurin, csak van benne egy szulfoncsoport (ez szerepel pluszban a nevében), amelyet az ember számára lényeges (21 fehérjeépítő + egyéb pl. anyagcserefolyamatokban szereplő) aminosavak nem tartalmaznak. -
SanMaster #18 Nekem nagyon rövid élményem van az energiaitalokról, kb 10 éve amikor először bejött a Red Bull egy buliban kipróbáltam, kb halál közeli élményem volt
, pedig üresen ittam. Remegett a kezem, fojt a nyálam, ha van olyan, hogy Taurin allergia, akkor nekem olyan van. azóta soha egyetlen ilyen szemetet se kóstoltam
-
Vol Jin #17 "Mellékesen pedig, néhány muszklimagazin híresztelése ellenére, a taurin nem aminosav. ;)"
De az. Aminoszulfátsav vagy mifene lenne, de nem fehérjeépítő. Csoportosítják az aminosavakat is több kritérium szerint, a fene se tudja már miként, és ez egy ilyen külön csoportosításba esik. Van benne kén is, (mondjuk fehérjeépítőben is van olyan szerintem, ha jól emlékszem), de ez nem fehérjeépítő. Mind a 20-t tudja fejből az, aki biokémikus! :-)
Egyébként engem az akaszt ki, amikor szörnyűlködnek emberek a nátrium-glutamáton, mert benne van a Vegetában, meg minden ételízesítőben, chipsben, kajában. És olyan szörnyű neve van, hogy nátrium-glutamát. Úristen, veszélyesebb, mint az atombomba, gondolja a polgár. Pedig csal a glutaminsav nátriumsója. A glutamin pedig fehérjeépítő aminosav. A szervezetünk is előállítja. Fontos is a fehérje egy szervezetnek, ezért a nyelvünk sós, édes, savanyú, keserű ízlelőbimbói mellett van egy ötödik, kevésbé ismert az, ami az aminosavakat érzékeli. És nem is zónásan, mint a négy alapíznél, hanem a nyelv egész felületén. Ez a nátrium-glutamát úgy került be az élelmiszeriparba, hogy a japánok hagyományosan a kajához adták. Persze nem kémiailag állították elő, hanem kiszedték a tengerből valami alga vagy moszat elfogyasztásával. Észrevették, hogy kiszárítva finomabb lesz tőle a kaja. Naná, hiszen az aminosavakat észleli a nyelvünk, és jelez, hogy ezt kell enni. Még nem ismerek embert, aki ne szeretné a paradicsomot. Az tele van olyan anyaggal, ami szintén ezeket az ízlelőbimbókat stimulálja. Ha jól tudom, más molekula váltja ki a hatást, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy az élelmiszeripar felfedezte, hogy amibe nátrium-glutamátot rakunk, akkor is finomnak tartjuk, ha tulajdonképpen szar lenne egyébként. Nem is káros, fehérjeépítő, jó alapanyag más aminosavak szintéziséhez a sejtjeinkben, és energiaforrás is a szervezetnek. Gondolom a taurin is hasonló okokból finom. A frutti cukorkának volt hasonló íze, ami gyerekkorom kedvence volt. Bár a taurin nem fehérjeépítő, ezért csalóka a szervezetnek. -
Nem is mondtal vele semmit.
A mai embert kismillo rakkelto anyag veszi korul, de persze te tetten erted az energia italban. -
Ismerősöm (19 éves csaj) 3 éve még kicsattant az egészségtől. Az életében sok változás nem lett (kapott egy házat ahol stresszmentesen él vidéken, egyedül, nem iszik alkoholt, nem dohányzik).
Ellenben rászokott az energiaitalra. Nem a drágára hanem ezekre a 90-150 Ft-os akkusav szintűekre. Elpofáztuk neki 2356x, hogy nem kéne. Napi kettőt simán le szokott nyomni.
Pár hónapja pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak nála, mivel vészesen elkezdett fogyni.
Semmit nem akarok ezzel mondani, csak leírtam. Peace. -
WoodrowWilson #14 Ja, ez a kutatás minket magyarokat már nem igazán érint. -
duke #13 Ez is olyan, mint a dohanyzas, aki hulye haljon meg, aki divatbol, menosegbol kepes tonkretenni a szervezetet, az megerdemli. -
még szerencse hogy mostmár - magyarországon legalábbis - már elég nehéz taurinos italhoz jutni :D -
BladeW #11 A taurin önmagában nem káros, egy olyan anyag, ami felgyorsítja, ill. elősegíti a cukor beépülését a szervezetbe. Az energiaital fő összetevője (a koffein mellett), pedig a cukor. Méghozzá nagyon sok cukor. Innentől kezdve össze lehet rakni a képet, hogy miért is nem feltétlen olyan jó dolog a taurin/sok cukor egy üdítőitalban. Mióta bevezették a csipszadót nem sok energiaital tartalmaz már taurint, ám vannak akik más taurin-helyettesítő szerekkel próbálkoznak, amik nincsenek rajta a tiltólistán.
Évi 4-5 valóban belefér, de sajnos látok embereket(gyerekeket!) napi rendszerességgel 2-3 dobozokat fogyasztani, ami viszont rendkívül egészségtelen. -
Azt mondják,a taurin segít az izomfejlődésben,állítólag sportolók is használják.A kávétól néha ég a gyomrom,energaitaltól nem szokott,a kávé még a fogakat is sárgítja.Szívesebben iszok energiaitalt mint kávét. -
Természetesen minden aminosav mérgezo, ha óriási mennyiségben kerul elfogyasztásra, de az is baj lehet, ha csak az arányaik eltérnek egy adott értéktol.
Mellékesen pedig, néhány muszklimagazin híresztelése ellenére, a taurin nem aminosav. ;) -
bbdc77 #8 Akkor meg végképp vicc az egész, az egy aminosav.
Végülis teljesen mindegy, kár ezen rágódni, aki nem iszik ilyen szart, az nem iszik. Én is összesen jó, ha 4-5 dobozt megiszok egy év alatt. Egy-egy ZH vagy vizsga előtt belefér, ha fáradt vagyok és nincs időm kávét főzni. -
A legtöbbjében taurin is van, és itt most - ha jól emlékszem - a taurin hatásáról van szó. -
bbdc77 #6 Ez a kutatás nevetséges ahogy van, tele van az internet ezzel a demagóg faszsággal.
Az energiaitalok legfőbb stimuláns 'hatóanyaga, összetevője' a koffein. Az energiatialok pedig nem mások mint koffeines vízek, vitaminokkal, ócska műízű aromákkal, édesítőszerrel és cukorral dúsítva. Esetleg a mesterséges színezék, ill. aroma lehetne kifogásolni való.
Ha az ember rendszeresen kávét vedel - amiben márpedig koffein van -, az ugyanilyen hatással van az emberi szervezetre, szívre és annak működésére. Nyugodtan lecserélhetnénk az "energiaital" szót kávéra/teára/kólára ebben a cikkben és a neten fellelhető testvéreiben.
Arról meg, hogy kórházba jut a sok ostoba barom, az csakis maguknak köszönhető. Energiaitalt inni alkohollal, főleg buli közben nagy divat lett. Szépen dehidratálják magukat a srácok, mert ugye ásványvízre már nincs pénz a vodka-redbull mellett. Ezek után meg csodálkoznak, hogy valamelyik ügyeleten kötnek ki, miután pluszban még szét is okádják a belüket valamelyik Combinon éjszaka.
Ez igaz arra is, aki sportolás közben issza úgy, hogy közben nem gondoskodik megnövelt folyadékbevitelről - jelen esetben nem még egy energiaitalra gondolok. -
MagyaR #5 Arra ott a zöld tea. Jóval erősebb hatása van, mint egy kávénak és még egészséges is. Aki utálja a teákat az is inkább igyon egy jó minőségű kávét, mint energiaitalt. -
culas25hc #4 De az is lehet, hogy csak egyszerűen ébren kell maradni, mert dolga van. -
kissssss #3 aki a valós veszélyek ellenére is égéségre káros terméket fogyaszt csak saját magát minősíti. -
Nuki #2 Az igaz, hogy az embert nem fogja visszatartani, főleg nem a fiatalokat akik elég öntörvényűek.
De azért nem árt, ha tudja az ember, hogy milyen kockázatot vállal egy teljesen felesleges hóbortért. Annak ellenére, hogy nem sikerült bizonyítani tudományosan, a kockázat továbbra is fennáll, az életével játszik aki rendszeresen iszik ilyet: magas vérnyomás, szívroham és így tovább...
Te, aki ritkán iszol az ízéért, nem vagy veszélyben. (szerintem) -
Mikor tartotta vissza az embert bármi is attól, ami szokása, de egészségtelen. Nem hinném, hogy egy kis balkamraműködésbeli elváltozás bárkit is zavarna, mikor egyesek Darth Vaderré bagózzák magukat, ha egy kicsit gyorsabban kell gyalogolni, már kifulladnak... mégsem zavarja őket.
Én speciel csak az íze miatt szoktam energiaitalt inni. Csinálják rossz ízűre, és akkor majd nem iszom. De nem hinném, hogy ez bárkinek is érdeke lenne. (magamat leszámítva persze)