• caius marius
    #97
    "A reformatus egyhaz pl. demokratikusan szervezodik a hivek szintjetol. (van valasztas minden tisztsegre, gazdasagi felugyelobizottsag a civil hivekbol, a lelkeszek, a tanitok es a gazdasagi donteshozok szetvalasztasa, stb.)
    Ha az egyhazat betiltjuk, akkor a hivek nem tudjak szabadon gyakorolni a vallasukat. Ezt a megkozelitest utoljara rakosi probalta, tehat barki abban hitt amiben akart, de gyulekezni es beszelgetni azt tilos volt. Marpedig egy egyhaz alaptevekenysege nagyjabol ennyi. Erre jon meg ra az oktatas, a korhazi tevekenyseg es a tobbi segito feladat."
    Nem értem miért ne gyakorolhatnák a vallásukat az emberek irányítók nélkül? Rákosi egy akasztani való barom volt, ehhez nem fér kétség, de ettől független, még lehettek részigazságai. Őt idecitálni nem is túl korrekt szerintem. Már csak azért sem, mert pont a kereszténység égisze alatt sokkal nagyobb intolerancia tombolt, ill. tombol a világban. Azt sem állítottam, hogy a gyülekezést be kellene tiltani. Semmi kivetnivalót nem találok abban, ha az egyformán hívő emberek összejárnak és építő jellegű közösséget alkotnak, mindaddig amíg nem gondolják azt úgy, hogy nekem is oda kellene járnom.
    Az oktatásból az egyházakat, valamennyi egyházat, tűzzel, vassal kegetném ki! Hogy jön ahhoz bármelyik egyház, hogy a saját meggyőződésem kialakulását, hogynemondjam, spirituális fejlődésem, ilyen káros módon befolyásolja, elgáncsolja pusztán azzal, hogy kijelenti, enyém az igazság?
    Arról nem is beszélve, hogy a hitet nem kell tanítani... Az vagy van vagy nincs.
    A korházi tevékenység nem egyházi feladat! Merőben a tudományra épül, amit az egyházak megvetnek és lenéznek. Az utolsó kenet feladásához pedig nincs szükség arra, hogy korházak tulajdonjogát birtokolja, bármelyik egyház. Mellékesen pont a reformátusok raktak az utcára jópár rokkantat a "rendszerváltás" után mondván, hogy az az ő épületük volt. Álszent bunkók...

    "Ha az egyhazakat betiltanak es atvennek a feladatukat allami kezbe, akkor az osszes alapitvanyt es civil szervezetet is be kellene tiltani, mert ugyanazt csinaljak."
    Ezelőtt 2000 évvel Cicero már leírta a De re publica-ban, hogy miért jött létre az állam, illetve, hogy mi lenne a szerepe. Nem gondolom, hogy egy jól működő államban, szükség lenne ezekre a szervezetekre. Ha pedig az állam nem tölti be a tisztségét akkor arra kényszeríteni kell, vagy újra kell szervezni.

    "Persze meg lehetne szuntetni a tortenelmi egyhazak es az alapitvanyok allami tamogatasat, de amikor ez legutobb felmerult mindeni elkezdett antiszemitazni."
    Meg is kellene, mert a hasznuk jóval kevesebb, mint amennyit költenek.