• kjhun
    #15
    Pontosabban 683 lm/W, az 555nm hullámhosszú sárgászöld színű fény esetén, ez az elméleti maximum. Míg, a fehér fény esetén, a mostani elméletek szerint 380-400lm/W lenne, korábban még ennyivel sem számoltak. (A wiki-n 260-300lm/W érték szerepel.) 276lm/W a jelenlegi rekord, de szerintem nem sokat kell várni a 300lm/W-nál is hatékonyabb fehér LED megalkotására, csak mire kikerül a piacra, eltelhet akár 5 év is addig.

    kvp: Hát, akármilyen LED-ed van, akár 100db SMD (nem összekeverendő a PowerLED-el.), van egy kissebb bordán, akár 1 db 10W-os 9-10 chipes, az fűteni fog rendesen. A 80-85 fok, az az üzemi chiphőmérséklet, ha jó a hűtőborda hőleadása, ebből lesz a bordán 50-60 fok. De, akad olyan is, amelyik elment 135 fokos chiphőmérséklet mellett is. De, 150 fokon egyből tönkremegy. Egy 10W-os XM-L LED a lencsén keresztül akkora hőt ad le a szabad levegő felé, hogy az ~1mm-re lévő sötét/fekete színű papír/műbőr már füstölni kezd tőle. :D

    Sír Cryalot: Van, már az OLED mellett, az úgynevezett COB LED, itt a nagyméretű sárga foszforréteg alatt több/tucatnyi db LED-chip található, egy darab alu hőleadó tokon, mint a Power LED-ek is és így nem vakít annyira, mintha pontszerű lenne a fényforrás. (XM-L LED-nél csak 3*3mm-nyi területről adja le a fényt, úgy ~900 lumen körül átlagban.)

    prybaby: Valahol, van már itt nálunk, talán már több helyen is. Előbb-utóbb csak elterjed, kíváncsi lennék a fényére.

    Egy kis csemege: Power LED topik