Az olajmennyiség kérdése csak egy kis szelete a környezetszennyezés nevű tortának. Sajnos más területen is problémák vannak, pl. a víz és levegő(kínai nagyvárosok). Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a jelenlegi technológiai fejlettséghez és MENTALITÁSHOZ(profithajhász piacgazdaság) túlnépesedtünk. Persze elsősorban nem mi európaiak. Én azt látom, hogy többszörösen vágjuk magunk alatt a fát mert egyrészről automatizálunk mindent a profit érdekében más részt nem fordítunk eleget az új technológiák kutatására. Egyre kevesebben adják a pénzüket arra, hogy a bizonytalan kimenetelűt kutassák helyette inkább valami biztos pénzt hozó kutatásra költenek így pedig rengeteg idő még valami igazán nagy áttörést sikerül elérni.
Persze tudom én, hogy pl. a túlnépesedés eléggé tabu téma és rögtön jön majd az öljem meg magam komment holott én nem azt írtam, hogy bárki is ölje meg magát hanem, hogy érdemes lenne azon országokat felzárkóztatni, felelős gondolkodásra tanítani ahol ez a legnagyobb probléma. A fejlett világ problémája pedig a kapzsiság, összefogással talán ez is mérsékelhető lenne.