• Vol Jin
    #13
    De komolyan mi van akkor, ha a HDD egy jóval korábbi IBM szabadalom volt, amit bárki licencelhetett? Ha az IBM azt mondja, hogy nem ad el több HDD-t, és másnak tilos gyártani, bottal ütötték volna agyon a versenyhivatalban. A nagygépes rendszerek is használtak HDD-t, úgyhogy sehogy nem tudták volna letiltani a külsősök használatát. Amúgy az az első IBM HDD egy felültöltős mosógéphez volt hasonlatos cserélhető tárcsákkal, ezekbe a gépekbe meg már régen nem az került. A CGA meg lényegtelen, mert amúgy is mono kivitelben készültek a gépek, és az egy lehetséges extra volt, ami helyett bármikor csinálhattak volna egy másik video szabványt. Mint ahogy később megjelent az EGA majd a VGA, SVGA, XVGA.

    Amúgy az alaplap meg tényleg egy NYÁK, amire felpakolták az alkatrészeket. Az AMIGA és társai meg arra jó példa, ami a cikben is szerepel. hogy önálló fejlesztést akartak a mérnökök, amit lefújt a felső vezetés az IBM-ben, és ezért kis költségvetésben szabad kezet kaptak beszerezhető alkatrészekből egy kísérletre, és ez lett a PC. És ezért lett klónozható is, mert minden eleme hozzáférhető volt a konkurencia számára. A BIOS szabadalmi védettségét gyorsan kijátszották, ami ellen az IBM megprópélt fellépni, de nem tudott.

    Szóval a cikknek az az állítása, hogy direkt nyílttá tették a rendszert, nem igaz. Nem tartották jelentős piacnak, így olcsón összedobtak valamit szabad kereskedelmi alkatrészekből, aminek ez volt a nem várt hatása. Nem látták a termék nagy piacét, és amikor az ölükbe hullott a siker, azt bárki lemásolhatta.