• Vol Jin
    #10
    A nyák lemezt persze, hogy nem veszik, hanem maguk csinálják. A NYÁK nem alkatrész, hanem csak vezetékek, amik összekötik az alkatrészeket. Szerinted mekkora mérnöki teljesítmény a NYÁK megtervezése? Nem is ember csinálja már, hanem gép az elméleti kapcsolási rajzból. Mi volt még szerinted eredeti IBM alkatrész? A gépház fedele? A tapadógumi a ház alján, hogy ne karcolja az asztalt? Esetleg a TÁP?

    Na akkor elmondom, hogy a C64-t azért sem lehetett nagyon másnak gyártani, mert saját Commodore fejlesztésű chipek voltak benne. CBMxxxx. Vagy az Amigát. Az Agnus, a Paula, hogy példákat említsek, Commodore chipek. Le is voltak védjegyezve, így nem volt olyan, hogy rendel magának a gyártó, és csinál egy klónt. Az Apple és Atari dettó. Mindhárom Motorola processzort tartalmazott, de achipkészlet saját fejlesztés.

    Leírom a lényeget, hogyan játszották ki az IBM BIOS jogait. Felvettek végzős egyetemistákat, akik nem voltak kapcsolatban még PC-vel, és erről aláírattak velük nyilatkozatot. A delüknek az volt a dolga, hogy a BIOS-t feltérképezzék, mint fekete dobozt. Milyen inputra milyen outputot generál. Ezt összefoglalták, és odaadták a másik csoportnak, hogy ezt kell megcsinálni. Természetesen úgy kellett megcsinálniuk, hogy igazi PC-t nem láthattak. Az akkori jogszabályok szerint az IBM nem tehetett semmit. A Compaq így készítette el a klónjait. Az Operációs rendszerrel sem volt gond, mert a DOS az MS kezében volt.