• kvp
    #56
    Nezzuk meg mi tortenik mondjuk a fu legalizalasa eseten:
    -megjelennek a nagy dohanyipari konszernek a sajat markas fuvukkel (ezek mar regisztralva vannak, jogvedelem alatt, csak egyelore kivarnak)
    -elindul a reklam, hogy noveljek a beveteluket
    -a reklam es a tarsadalmi elfogadottsag hatasara egyre tobb ember fogja hasznali (divatba jon)

    Magyaran ugyanaz a reklampiac es fogyasztoi bazis alakul ki mint most az italok es a cigaretta eseten. Termeszetesen a zarjegy nelkuli fu tovabbra is kaphato lesz, mint most a zarjegy nelkuli cigaretta, csak lesz mellette egy sokkal nagyobb es elfogadottabb legalis piac.

    Attol meg hogy anno az italfogyasztas szokassa valt, a cigaretta fogyasztast pedig a reklamok hatasara terjedt el meg nem jelenti azt, hogy meg egy karod dolgot kell divatba hozni azzal hogy legalizaljuk a reklamozasat es tarsadalmilag elfogadottnak mondjuk.

    Egyebkent en ilyen szempontbol nem buntetnem a fogyasztast, csak korlatozni kellene a dolgot. Peldaul ahogy reszegen nem vezethet valaki autot vagy dolgozhat egy munkahelyen, ugy fuvezes utan nem engednem egyiket sem. Tehat aki dolgozni akarna annak tisztanak kellene lennie. Ezt ital eseten meg sok ember kibirja, de fu eseten eleg durva lenne, hogy naponta 1 alkalom (max. munka utan) kivetelevel nem szivhat el semmit, mert akkor repul az allasabol, nem vezethet fuvezes utan amig ki nem urul a szevezetebol, stb. Tovabba be kellene tiltani a publikus tereken torteno fuvezest, mert a funek a fustje is hatassal van (az alkohol nem terjed a levegon at), tovabba ha gyerek lakik az illetovel es otthon fuvezik, akkor automatikusan vinne a gyerekvedelem veszelyeztetes miatt. Tehat legalis lenne, de nem reklamozhatnak, csak nemzeti dohany, ital es kabitoszerboltokban lehetne kapni, szemelyi igazolvanyos regisztracio es orvosi szintu fogyasztas kovetes utan (a dokik megkapnak ki vett, mikor es mit), tovabba nem dolgozhatna, jarhatna iskolaba, vezethetne, lehetne gyerekek kozelben az aki fuvezik. Ezt kesobb ki lehetne terjeszteni a dohanytermekekre is (nyugaton ez utobbi mar folyamatban van). Ezzel letrehoznank egy biztonsagos kornyezetet amiben mindenki aki el akarja kerulni a fu hatasait kepes lenne elkerulni, viszont mindenki aki fuvezni akar az megtehetne csak el kellene fogadni, hogy cserebe a szellemi kepessegek csokkenesevel aranyosan csokkennek az allampolgari jogai. Egyebkent a fu egyetlen hosszu tavu karos mellekhatasa az iq szint folyamatos csokkenese, ami igazabol a legtobb embernel nem fontos, mert 40-es iq-val is lehet valaki hasznos tagja a tarsadalomnak (arufeltolto, vagonrakodo, fizikai kozmunkas, stb.) Az osszes tobbi tunet (pl. paranoia, skizofrenia) nem a fu oka, hanem azert jelenik meg elvonasi tunetkent mert a fu segitsegevel sikerult elnyomni az eredeti problemat. Egyebkent sok legalis antidepresszans ugyanazt az aktiv hatoanyagot tartalmazza mint a sima fu, csak kontrollaltabb dozisban es a masokat zavaro fust nelkul.

    Ugyanezt a fokozatos megkozlitest lehetne hasznalni egyebkent a kemenydrogosokra is, az o esetukben meg kellene allapitani, hogy belott allapotban milyen ertelmi szinvonalon vannak es annak megfelelo intezmenyben elhelyezni oket. (a fenti kepen levo betegnel egyertelmu a zartosztaly, mert valami baja biztos van amiert ilyet csinalt, az ongyilkossagi kiserlet ezen fajtaja is jellemzoen szellemi betegsegre utal)

    A lenyeg, hogy a fogyasztok kozzul senkit nem szabad bortonnel buntetni, mert az nem oldja meg az eredeti problemajukat, viszont ha letoltottek kiengedik oket. Egy pszihiatriai intezetbol vagy atnevelo taborbol ellenben csak akkor kerulnek ki ha az eredeti problemajuk ami miatt a drogfogyasztast elkezdtek mar megoldodott.

    ps: Hasolo megkozelites a hajlektalan problemara is megoldast hozhatna. Minden regisztralt hajlektalannak ki kellene jelolni egy biztos es nevre szolo szallashelyet, ahol lakhat. A rendorseg es a mentok feladata pedig csak az lenne, hogy ha az utcan fekve talalnak valakit, akkor orvosi segitsegnyujtas utan a megadott lakcimere (szallashelyere) szallitsak, fuggetlenul attol, hogy ez sajat tulajdonu lakas vagy allami szallas. A szallitas koltseget pedig ki lehet szamlazni, amit vagy kifizet vagy kozmunkaban legdolgozza az illeto. Innentol fizikailag senki nem lenne az utcan, tovabba mindenki dolgozna fuggetlenul attol hogy akar-e vagy sem.