• NEXUS6
    #90
    "Hallatod már azt a szólást, hogy ne használj olyan szavakat amit nem ismersz? Ez már bohóckodás szintje, ugye tudod?"

    És mondd csak néztél mostanában tükörbe, nagyfejű bagolypajtás!
    ;)

    "Egyrészt az üstökösmagok, kisbolygók és molekulák meg a por kisebbek mint a Hold, és sok rendszerben fedeztek fel ilyeneket, nagyon is stimmel hogy sok a törmelék a Naprendszerben, és csak kevés a nagy kompakt égitest."
    Netessék csúszatani, ha megkérhetem!
    Ha azokra a por/törmelék gyűrűkre gondolsz, amit néhány általában fiatal csillag körül detektáltak, mondjuk infravörös tartományban dolgozó teleszkópokkal, akkor persze bizonyos mértékig igazad van. Csak ugye egy ilyen felhőből egy adott üstököst, amit szépen mától kezdve elneveztek, meg kiszámították a pályáját, hogy hány évente tér vissza, olyat nem igazán tudsz kiválasztani.
    Pl rólad is elnevezhetnénk egyet, hiszen van annyi a világegyetemben, csakhogy ugye nem látjuk őket. Egyelőre. Érted ugye!?;)

    "Tényleg nem értesz ehhez, nem különítik el fényt hacsak nem közvetlen képalkotás a cél. Megpróbálom az egyik módszert elmagyarázni:"
    Ne fáradj! Tényleg nem fogod fel, hogy egy felnőtt, a témával többé kevésbé tisztában levő emberrel beszélgetsz?
    Szórakoztató, amilyen dedós módon választod meg a retorikai eszközeidet. Csak tudod felmerül a kérdés, kinek is akarsz felvágni, magadnak? Csak mert rajtunk kívül már nem nagyon jár errefelé?

    "...ha történetesen ennek a bolygónak van holdja, akkor egy még kisebb völgyet látsz a grafikonon (sőt még keringési síkot is meg tudod mondani, attól függően, hol figyelhető meg). De ez persze csak egy módszer..."
    Igen, ez egy módszer, amivel viszont talán eddig még csak egyetlen exoholdat találtak. Persze ha általában arányaiban akkorák lennének, mint a Föld Holdja, akkor működne a dolog. De az eddigi statisztikákból az jön ki, hogy nem igazán ez a szitu. De ezres nagyságrendű exobolygó esetében eddig találtak egy db holdat egy meglehetősen szélsőséges pályán keringő Jupiter nagyságú bolygó körül. De még ez sem tuti.
    És szerencsére itt már vissza is tudunk kapcsolódni a felvetésemhez.

    Aminek az volt kb. a lényege, hogy olyan jelenségekre, amelyekre nem igazán van megfelelően ellenőrizhető modell, mert nincs megfelelő mennyiségű tapasztalat a kutatók általában egy halom BS-t termelnek. Ami persze még mindig jobb, mintha nem csinálnának semmit, de sok értelme tudományos, vagy pláne gyakorlati szempontból nincs. Ezek az elméletecskék ráadásul, mint írtam az aktuális paradigmára hajaznak, aminek jelenleg épp a nagy robbanások, meg katasztrófák, meg mindenféle pokoli jelenségek a legfőbb jellemzői.

    Na erre a kissé dehonesztáló nézőpontra te, mint Micike néni csivavája a roti lábára ráharaptál. Szerintem kár volt a billenytyűket koptatni.
    ;)