• Irasidus
    #88
    A tudomány nálad egyszerre hit is meg paradigma is, sőt még paradigmát is vált - és utána meg a tudományos eredményekkel érvelsz. Nagyszerű. LOL. Hallatod már azt a szólást, hogy ne használj olyan szavakat amit nem ismersz? Ez már bohóckodás szintje, ugye tudod?

    "Holddal (ebben benne van a Nap, meg a Jupiter, meg minden nagyobb hold), ezzel szemben áll a százezres nagyságrendű a Holdnál kisebb méretű objektumok száma (Hogy az 1-2 m-es mütyűröknél azért huzzuk már meg a határt).
    Szal a Naprendszert általánosnak tekintve elmondható, hogy marhára nem stimmel az az arány, amit az exobolygók kutatása során tapasztalunk azzal, mint ami a Naprendszerben van. Igen is ritkább az, hogy egy nagy égitest összemérhető nagyságú kísérővel rendelkezzen. A Föld-Hold páros kirívó."

    Egyrészt az üstökösmagok, kisbolygók és molekulák meg a por kisebbek mint a Hold, és sok rendszerben fedeztek fel ilyeneket, nagyon is stimmel hogy sok a törmelék a Naprendszerben, és csak kevés a nagy kompakt égitest. Számodra meg azért nem, mert semmit nem tudsz a témáról, csak okoskodsz. A Föld és a Hold valóban egyedülálló, a mi naprendszerünkben, de ennél a szónál nem több! Továbbá, pár hónap, év múlva megjelenő sg.-cikben azt fogod olvasni, hogy Föld méretű illetve annál nagyobb holdat fedeztek fel egy exobolygó kísérőjeként... Szóval még a Holdnál is nagyobbat, és eddig ez volt a bajod, hogy nagy, és nem az, hogy kicsi. Ugye? :)

    "A jelenlegi módszerek viszont ilyen óriássholdak kimutatását nem teszik lehetővé az exobolygóknál, mert a bolygó és kísérőjének hatása, az anyacsillag mozgásában, fényességében nem elkülöníthető."

    Tényleg nem értesz ehhez, nem különítik el fényt hacsak nem közvetlen képalkotás a cél. Megpróbálom az egyik módszert elmagyarázni: az egyik módszerben egy csillag fényességét vizsgálják fénygörbével, ha egy bolygó elhalad a csillag előtt (aminek fénye kell a méréshez), akkor egy jellegzetes fény csökkenés látszik, ha történetesen ennek a bolygónak van holdja, akkor egy még kisebb völgyet látsz a grafikonon (sőt még keringési síkot is meg tudod mondani, attól függően, hol figyelhető meg). De ez persze csak egy módszer...

    "Ahogy VolJin írta, holdakat egyelőre nem igazán tudunk vizsgálni, már egy Jupiter méretű objektum kimutatása is jó eredmény, pláne olyan esetben, amikor viszonylag távol a műszereink szempontjából nem kedvező síkban kering."

    Nyilván még mindig valami akadályoz a google használatában, de nem kevés Jupiternél kisebb bolygót fedeztek fel már.