• Mardel
    #294
    Csak a nyelvünk előbb létezett, mint hogy István felvette a kereszténységet a honfoglaláskor és átvettük a latint és a latin abc-t.

    A magyar nyelvben meg nagyjából fonetikusan írunk, tehát úgy írjuk, a legtöbb dolgot, ahogy kiejtjük.

    Érdekes hogy a Skandináv mitológiában szereplő Valhalla ó skandináv nevén Valholl mennyire megegyezik a valahol, vagy valaha szavunkkal.

    Ha azt nézzük, hogy a koronázási kardon az "Ulfberht" szó szerepel, így neveztéka Vikingek a különleges kardokat. link Viking swords

    "A kétélű penge szimmetriatengelyében van a vércsatorna, amelynek felső részén, a markolattól a hegy felé haladva, az „Ulfberht" felirat olvasható. Ennek az egyszerű kardnak díszfegyver mivoltát csupán a viszonylag gyenge, de mesterien kimunkált csont szereléke bizonyítja. Értékét nem is külleme határozta meg, hanem - a magyarság közismert kard-tiszteletből fakadó hite szerint - az a feltételezett erő, amely eredeti tulajdonosából szállt át e fegyverbe. Erre utal az a tény is, hogy 1270-et követően majd egy évszázados diplomáciai csatározás után születik meg az a kompromisszumos megoldás, hogy e különleges karizmájúnak (túlvilági erővel rendelkezőnek) vélt kardot a vitázó felek egyike sem, hanem minden misztikus hatalom letéteményese, az egyház őrizze. Így került aztán a prágai Szent Vid székesegyházba, melynek 1368. augusztus 18-án készült leltárjegyzékébe ezt írták be: „Magyarország királyának, Szent Istvánnak a kardja elefántcsont markolattal.""