Archenemy#142
Mert az idézet, amit idéztél, majd én is reagáltam rá, a mai hadseregekre vonatkozott? Ja nem...
wraith: Igen, sok minden más is összetarthat egy társadalmat, és.. JÉÉ HÁT PONT ERRŐL SZÓL A CIKK IS!! GYORSAN OLVASSUK IS EL! Hogyaszondja "Már nincs szükségünk istenekre, mert van erős állam, közös kultúra, stb". "Már". Jéé, hát ez pont az, amiről beszélünk! Hogy lehet, hogy ma már elsősorban más alapon szerveződünk, de régen bizony vallás alapján szerveződtünk, olé. Vissza az idézetre: Tehát csata előtt imádkozni, és ezzel megerősíteni, hogy igen, mi "egy csapat vagyunk, egyként gondolkodunk, együtt harcolunk" bizony egy racionális cselekedet volt, nem fölösleges.
Ami érthető is egyébként. Nagyon csábító ésszerűtlennek beállítani olyan cselekedeteket, amelyeket nem értünk, hogy azok "hülyeségek", mert megadják azt a jóleső érzést, hogy akkor mi okosak vagyunk. Ékes példája ennek az itt kommentelők jelentős része. De valójában mégiscsak ésszerűbb egyfajta alázattal közelíteni a kérdéskörhöz, és ha nem értünk vagy irracionálisnak gondolunk valamit, akkor megvizsgálni, hogy nem lehet-e, hogy mégiscsak van valami oka, még ha olyan is, ami mára esetleg már mást jelent, vagy olyan előnyt biztosít, ami elsőre nem nyilvánvaló.
De egyébként evo szempontból is megközelíthetjük a kérdést. Nyilván egy vallás fenntartása jelentős erőforrásokat követel. Templomok, vagy áldozópapok, vagy állatáldozat, stb. Ha a vallás "nettó rossz" lenne, ahogy beállítjátok, akkor nyilván az olyan civilizációk emelkedtek volna fel, amelyek minél kevesebb, vagy semennyi vallást nem tartalmaznak, hiszen azok a vallásra fordított munka, anyag, stb. helyett inkább több gyereket, erősebb harcosokat, stb.-t hoztak volna létre.
Ezzel szemben az összes ősi civilizácóban, ill. mai civilizációk őseiben markánsan jelen van a vallás. Tehát valami értelme csak van (vagy volt). És a JÉ HÁT A CIKK IS PONT ERRŐL SZÓL!!! szóval hogy mi értelme lehet. Ez az érdekes. Mert a "mer azok hülyék, de én okos vagyok" nem mindenkinek kielégítő magyarázat :)