A fúróid mindent fel fognak szedni, ez a dolguk, ez mindig is így volt a játékban. A kavicsra is szükség van, igaz, csak a reaktorokhoz.
Én azt a megoldást szoktam használni, hogy sok konnektort vagy kis hajónál kidobót rakok a hajó egyik oldalára, ami kiszórja a cuccot, Mivel ez mindent kidob, így kell elé egy szortírozó, ami csak a követ engedi át. Whitelist/Stone.
De fúrás közben nem mindig célszerű kiszórni a dolgot, főleg nem bolygón, mert a gravitáció miatt a visszaeső köveket megint felszedheti a fúró.
Célszerű az állomás körül kialakítani egy mély lyukat, ahova belepotyogtatod. Ha űrben csinálod, akkor meg kb. mindegy. Arra kell figyelni, hogy a kő útjában lehetőleg ne legyen semmi. És, ha van grav.gen.ed, akkor arra is, mert arra fognak menni a kövek, amerre húz.
Másik megoldás, ha építesz egy konténert kicsit messzebb az állomástól. Szortírozóval beküldöd a kavicsot, majd lebontod a konténert. Mikor eltűnik a konténer, a benne lévő kavics egy nagy sziklaként fog kiesni. Aminek elég nagy a romboló ereje, ezért kell messzebb az állomástól csinálni. Automatizálhatod projektor, hegesztő és flex eszközökkel az egészet.
Nálam eddig jól ment a szűrő rendszer, bár most valamiért nem hajlandó kirakni a jeget és a magnéziumot a hajómból, míg a vas simán átment. És minden jól van beállítva, szóval nem értem.
A szuperkapu csak másik szuperkapuval fog csatlakozni. Ha esetleg még nem tudtad volna, gondoltam, szólok. És csak űrben működik, ha jól emlékszem.