Szerintem fölösleges az m.2 ssd-re beruháznod.
Nekem az van a gépemben. Amikor vettem, akkor az intelek után a leggyorsabb volt a piacon, 2500/1500 MB/s olvasási/írási sebesség.
Semmivel nem tölt be gyorsabban a W10, sem a W7, mint egy normális 400/300 MB/s körüli SATA SSD-vel. De lehet, hogy kicsit gyorsabbam volt, már nem emlékszem pontosan. Az biztos, hogy az SSD-knél is meg kell nézni, mit vesz az ember.
Nagy fájloknál, photoshop-nál lehet, hogy érezhető lenne a különbség, de játékoknál, programoknál nem. A videóknál meg nem is néztem és most már nem is fogom, mert nincs a gépemben SATA SSD.
Pont ma jött meg a 256 GB-os pendrive-om. Le is teszteltem kapásból. Ha 512 kB-os blokkokkal mentem, akkor 150 MB/s volt a sebessége, ha viszont 8 MB-os blokkokkal teszteltem, akkor simán hozta a 258 MB/s átlagot. És hivatalosan 350/250 MB/s a sebessége.
A 8 GB-tal is elleszel, bár, ha tudnál nagyon olcsón szerezni még legalább 2 GB-ot (összesen 10 GB legyen), akkor már vígan ellehetsz vele. Most, hogy optimalizálták, csak akkor éri el a 10 GB-ot, ha a Chrome zabálja. Van amikor 1 GB-ot is megeszik és csak egy alap html oldal van, semmi egyéb.
Szóval, ha a rendszereden futó alkalmazásokat a minimálisra veszed, akkor tuti nem lesz gondod.
Nameg, ha eleve SSD van a gépedben, akkor a lapozó fájl is marha gyors lesz.
Amúgy meg figyelgettem és csak néha kajál 4 GB fölött. Olyankor általában spectator módban jártam a bolygófelszínt.
Erről jut eszembe. Átállítottam 4 GB-ra a lapozó fájlt és azóta nem reklamál a memóriára. Nem is használ belőle 100 MB-nál többet semmi, összességében. De úgy látszik az 1 GB-ot keveselte a rendszer.