• teddybear
  #38
  Alaposan tévedsz. Amiről te beszélsz, az háborús jóvátétel volt. Részben a nyugati szövetségesek, részben a Szovjetúnió felé, illetve még Jugoszlávia, Románia, Csehszlovákia, Lengyelország felé.

  Ehhez hozzájön a háborús pusztítás, ami cirka az országvagyonának fele volt, Ezenkívül a hadbalépéskor a nyugati bankokban, illetve a külföldön található magyar vagyont az illető országok lefoglalták. Ez körülbelül olyan 12-20 millió dollár jelentett, amennyire meg tudtam állapítani. Plusz amennyit hadizsákmányként elhurcoltak az oroszok a háború folyamán.
  A háború után a szovjetek maguknak követelték azt a magyar zsidó vagyont, amit előtte a németek foglaltak le. Ugyancsak hadizsákmánynak nyilvánították a német tulajdonú magyarországi cégeket is.
  Ezenfelül a magyaroknak kellett ellátni a megszálló csapatokat, ami nem volt olcsó, mivel az elején a Vörös Hadsereg cirka egy millió fő körül állomásozott az ország területén, és még '56-ban is kb. 170 ezer körüli hadsereget állomásoztattak nálunk.(Az '56-ban megmozgatott szovjet erők összesen 218 ezer főt tettek ki, és nem minden megszálló csapatot vettek igénybe hozzá. A többit a környező országokból hozták.)

  Pontosan nem tudtam összeszámolni a jóvátétel teljes összegét, de nagyságrendileg minimum 300 millió dollár értéket fizettek ki a győzteseknek. Az évek során a szovjetek által elszállított gépészeti, mezőgazdasági és többi termék és a megszálló hadsereg ellátását kitevő értéket nagyságrendileg legalább 3 milliárd dollárra becsülöm.

  A jóvátétel kifizetése ráadásul nagyon megterhelte az ország gyártókapacitását is. Egyes becslések szerint csak a kiszállított villamoserőművi felszerelések a teljes ipari kapacitás 10-15%-át tette ki.