• teddybear
    #15
    A Foxcon egy millió robotot akar beállítani a kínai rabszolgák helyére.
    Egyrészt ugye azok ugyan drágák, de csak egyszer kell kifizetni az árukat. A karbantartásuk meg nem igazán drága. El lehet számolni költségnek. Adót, járulékot sem kell fizetni utánuk.
    Másrészt nem mennek szabadságra, nem kell pihenniük időnként, nem hisztiznek az alacsony fizetés miatt, nem fognak kellemetlen feltünést kelteni az öngyilkosságaikkal, és betegszabit sem követelnek. De még öltöző, háló meg WC sem kell. Nem kell nyugdíjjárulékot fizetni, és még szakszervezetük sincsen, ami balhézik ha hatékonyabb(hosszabb munkaidő-ugyanannyi, vagy kevesebb fizetés mint rég) munkaszervezést talál ki valamelyik íróasztalhuszár.

    Az más tészta, hogy ha nincs az embereknek pénze, akkor a terméket sem veszik meg, mert nincs miből. Azaz hosszútávon az egész automatizálás teljes gazdasági csőd. Mint ahogy a technológiai fejlődés fel fogja számolni a kapitalizmust is.
    A napóleoni háborúk idején 20 ember körülbelül 24 élelmét tudta megtermelni. Most kb. 6 ember termeli meg 100-nak az élelmét. Ha ezt leszorítjuk 0-ra, akkor ugyan van 100 emberre való élelmünk, de senkinek sem lesz rá pénze, mert nincs bevételük, hisz nem dolgoznak. Ott fog az élelem megrohadni a raktárakban.