• NEXUS6
  #83
  Azért a töri nem fekettefehér, azt ugye sejted?

  A 20-as Numrus Claususnak is pl. minimum 2 olvasata van. Az egyik a modernkori, ami elítéli, mert igazságtalannak tartjuk a kissebségek diszkriminációját, sőt már a pozitív diszkrimináció hiányát is. Egy másik, a szélsőjobboldali, soviniszta, azt mondja, hogy jó, de nem elég.
  Aztán persze van egy olyan is, ami talán a kádári szocialista egalitárius nézőponttal is egyezik, hogy igen felsőoktatás hallgatóinál is a társadalom rétegeinek valós aránya érvényesüljön, és a törvény ugye pont erről szólt.

  Mellesleg a törvényt 28-ban törölték, másrészt angolszász államokban is volt, a zsidók arányát a társadalom felsőbb rétegeiben tudatosan csökkentő gyakorlat. A magyarországi zsidóüldözés nem volt kirívóan szélsőséges, bár volt, mint ahogy a nyugati országok legtöbbjében akkoriban felerősödött az antiszemitizmus.

  És ugye itt jön a csavar, mert ugye a Horthy rendszernek (is) volt antiszemita oldala, azonban ez nem ment odáig, hogy rendszerszerűen, tömegesen likvidálni akarta volna őket. Azt hogy más ország bele akart szólni, hogy mi történjen ezen állampolgárokkal, az Magyarország szuverenitásának megsértése. Ez volt a magyar vezetés szempontja.

  A zsidóknak, mivel akkoriban (43) a magyar gyakorlat pont hogy viszonylag kedvező volt, pont nem volt érdeke a kiugrási kísérlet eröltetése, mégpedig azért mert annak sikertelensége esetén itt is tömegesen beindultak volna a deportálások, és pont ez történg 44-ben.