• NEXUS6
    #63
    A monarchia feudalisztikus viszonyait és az abban történő egyes magyorországi felső társadalmi csoportok, gyak egyéni részvételét, meg a háború utáni kultúrális/nemzeti alapon létrehozott nemzetállamok kérdést keverni 2 dolog.
    Magyarországnak nem volt önálló külpolitikája, hadügye, stb. Ha jól emléxem az 5 legfontosabb minisztérium közös, gyak osztrák vezérlésű volt.

    Ilyen alapon aztán Pl Ausztria miért is kapott Magyarország hagyományos területiből, mert kevésbé volt vesztes mint mi, mert minden a magyar nemesség és nem őfelsége Ferenc József döntése volt?
    Hmm érdekes nézőpont.

    Tény hogy a magyar nemesség, felső rétegek egyfajta nemzeti virtusból, magyarkodásból elnyomták a magyarországi nemzetiségek törekvéseit, ami kényelmes volt az osztrákoknak is, mert így legalább nem nekik kellett megtenniük ugyan ezt. Ez azonban nem ok arra, merthogy ezek a tagnemzetek nem győzték le a magyarokat, hogy aztán az I VH után még is csak 1-2 millió magyar gyak másodosztályú állampolgárnak más országokba kerüljön.

    Az első magyar polgári demokratikus forradalom után Károlyi a nemzetiségek egyenjogúságát, a wilsoni elvek szerinti rendezést tette magáévá. Azonban az antant lehetetlen helyzetbe hozta őket, amikor jóváhagyta a román előrenyomulást, pedig elötte a magyar kormány önként lemondott a katonai erő alkalmazásáról, sajnos arról is, hogy az országot a magyar (és nem magyar) nemzetiségű állampolgárait megvédje. Merthogy az Antant, a franciák Vyx-tábornok úr vezetésével xartak a fejünkre.

    "Lehet, hogy Horthy akkor érthető elvek mentén döntött, de akkor a következmények miatt sem túl életszerű sírdogálni. Ahogy a rómaiak mondták, jaj a legyőzötteknek."
    Hát erre most mit mondjak? Jajj a tusziknak?
    Te ugye nem vagy valójában magyar? Na most erre nem kell válaszolnod.

    Horthy nem volt egy angyal, megpróbált egyfajta reálpolitikát folytatni, ami látva, hogy 42-ig a föleg magyarlakta területek fegyveres konfliktus nélkül visszacsatlakoztak Magyarországhoz, sikeresnek nyilvánítható. Azonban az ezt biztosító németek "kérték" egyrészt a Szu megtámadását, valamint a zsidók deportálását. Horthy ez utóbbi ellen nem állt ki egyértelműen, de mondhatni az ellen is maximálisan elment, amíg lehetett. Magyarország még '44-ben is célország volt a menekültek számára. A Kállay után következő Sztójayt a németek által támogatott Imrédy-vel szemben nevezte ki. Kállay kérte, hogy a magyar vezetés amíg lehet maradjon a helyén, nehogy az ország teljesen a németek és a nyilasok kezébe kerüljön. Sztójay sem volt talán igazán bölcs döntés, még ő is túl németbarát volt, de valszeg még ő volt az utolsó, akibe a németek belementek. A magyar kormány nem kért infót a deportálásokról, ezért annak tényleges mértékéről nem értesültek, amikor valami infóhoz végül Horthy hozzájutott elkezdett mozgolódni (amíg a láncai engedték), hogy leállítassa a deportálásokat, Svájcba pedig ajánlatott küldött több 10 ezer zsidó, főleg gyerekek külföldre menekítésére, amire sajna a másik oldal nem reagált időben. A románok kiugrása után Horthy is komoly szervezkedésbe kezdett, most már az oroszok felé. Azonban már nem maradt kellő idő a "puccs" előkészítésére, amit kapkodva kénytelenek voltak 44. okt 15-re előre hozni. Az egészről már nagyjából a németek is tudtak, így a fiát elkapták és Dachauba szállították. Gyak ezáltal zsarolható lett, 16-án a parancsait visszavonta. Valszeg inkább azért, mert a németek megmondták neki, hogy a puccs bukott, a visszavonással arról dönt max, hogy a fia az emberei a családja és a saját életét még megmentheti.
    A németek 1944 márciusi megszállása után gyak még félévig a magyar kormány ha nem is teljesen, de jelentős mértékben szabotálta a németek és magyar szövetségeseik zsidókkal kapcsolatos terveit. Magam részéről Horthy-t nem tartom pédaképnek, pláne nem dicsőítem, de rengeteget tett meg politikusként Magyarország érdekében olyankor, amikor semmilyen más elötte és utána következő magyar politikus valszeg a töredékét sem tudta volna!!!! Ismétlem mégegyszer gyakorlatilag jelentősebb fegyveres kűzdelem nélkül.
    Az, hogy még ennyi, Európában amúgy arányaiban a legtöbb zsidó maradt meg ma is Magyarországon az neki személyesn is köszönhető! Van egy pár zsidó, és nem zsidó ismerősöm akik hasonlóan vélekednek róla mint te, közben elfelejtik, vagy nem is tudták, hogy a létüket nagyszüleik, szüleik életét neki köszönhetik.