• Ahoy
    #362
    Jelentem még mindig nem találtam meggyőző bizonyítékot arra, hogy a hipnózissal órára pontosan vissza lehet hozni emlékeket. Illetve lehet, de semmi garancia nincs rá, hogy nem az agy egészítette ki a képet. Fő érvként azt hozod, hogy olyan mintha úraélném.

    Az agy azért csodálatos, mert megvan az a képessége, amit képzeletnek nevezünk. Ezzel gyakorlatilag teljes nemlétező világokat megépíthet és szimulálhat (álom, drogok, vagy csak egyszerű álmodozás) A különbség a megélésben van. Ugyanis ha álmodozol, akkor is lehet 100% pontosan felépített világokat kreálni, de ha egy erős hallucinogén drog hatása alatt vagy, akkor nem lehet egyértelműen tudni, hogy mi is éppen a valóság. Sohasem éltem ilyenekkel, de egyik ismerősöm rendszeresen használja a DMT-t, a világ legerősebb hallucinogén drogját. Ez a vegyület az agyban is megtalálható, csak nem olyan mértékben
    A trip hatására 10 percre egy teljesen más világba kerül az illető, és olyan élethű az élmény, mintha ottlett volna. A sámánok használták ayahuasca főzetben. Nemcsoda, hogy sok vallás innen eredezteti a mítoszait, hiszen így szinte valós kapcsolatot létesítettek nap mint nap az isteneikkel.

    Szóval ezek után ne csodálkozz, ha hipnózis alatt egy 10 éve elfeledett emléket előhoz belőled a pszichoterapeuta, és te úgy érzed mintha ott lennél, pontosan felidézve minden részletet. Igen, az agy csodálatos, ott van az az emlék, de már homályosan, és a hipnózis alatt vagy kiegészül kitalált részletekkel, vagy tényleg a valós képet kapod.