11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • [NST]Cifu
    A legegyszerűbb felületi edzés a hőkezelés, amikor az acél egyik oldalát más sebességgel hűtik le, mint a másikat. Ez befolyással van az acél széntartalmára is, vagyis már egy sima szénacélnál is járható út. Egyszerűen fogalmazva az egyik oldala keményebb lesz, a másik oldala meg rugalmasabb. A hőkezelésre kismillió módszer van, kezdve lángedzéstől az indukciós edzésen át a különféle hűtéses megoldásokig (mártóedzések).

A cementálás már egy összetettebb eljárás, hiszen a felületet úgy tartjuk tartósan magas hőmérsékleten, hogy a kiégő szenet igyekszünk egy bizonyos szinten tartani, pótolni, ha szükséges.

Ha viszont már különféle ötvözőkről beszélünk (nikkel, molibdén, króm, stb., de még a nitridálás is ide tartozik), akkor ez már nem cementálásnak minősül. A nitridálás például elég népszerű felületkezelés volt Németországban.

Hogy a német harckocsik páncélzatán pontosan milyen eljárást alkalmaztak, arról megbízható információm nincs. Ebben az amerikai anyagban a Panzer III. páncélzatánál lángedzést említenek (flame hardened steel). Érdemes megemlíteni, hogy ebben az anyagban ezeket "flame hardened, medium carbon, chrome-molybdenium-vanadium type deoxidized with aluminium", illetve "flame hardened, medium carbon, chrome-molybdenium type deoxidized with aluminium and titanium" acéloknak írja le.

Van valakinek komolyabb forrása arról, hogy pontosan milyen eljárást használtak vajon? A haditengerészet számára készült Wotan és Krupp Cemented Neue páncélzatnál gáz alapú cementálást használtak. Nem tudom, hogy a harckocsiknál is ilyen megoldást használtak-e.

Felesleges az ötvözőkkel szórakozni, a WW2 Ballistics - Armor and Gunneryben se szórakoznak azok hatásaival. Pedig elég alapos.

Khhmm... pardon, anno a R4ng3r-el folytatott szócsatában hoztam olyan forrást, amely 10-20%-os esést említet. Azért ha ezzel nem is foglalkozik, akkor lehet, hogy alapos, de egy meglehetősen fontos tényezőt nemes egyszerűséggel kihagy...

By some estimates, as much as half of the Panther armor was flawed, losing about 10 to 20 percent of its effectiveness.

Forrás: Zaloga: Osprey Duel: "Panther Vs Sherman - Battle of the Bulge 1944"

forrás

Viszont amit elfelejtettem megemlítani az az előtétpáncélzat és a "rátét" páncélzatok. Ezek működését kölün meg kéne csinálni, nem lehet egybe venni az alap páncélzattal.

Én nagyon kíváncsi leszek a kumulatív lövedékek szimulációjára. Ugyebár ez olyan tartomány, amit mind a mai napig nem értünk teljesen... :)