11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • davidbog
    Minden löveghez jó lett volna a sztereoszkópikus távolság mérő. De a 2. vh-ban harckocsikban nem használták, mert elég bonyolult egy egyszerű lencséhez képest ezért drága is és a harkocsik élettartama nem volt nagy, jó eséllyel ez is megsemmisült volna.
    A lényeg az, hogy két prizmán keresztül két kép átmegy egy-egy objektíván majd egy kompenzátoron, onnan pedig az okkuláréba amibe bele néz az ember. Mivel a két prizma bázistávolsága fix és a prizmák állásának a szögeit is tudja az ember (azt állítja) a derékszögű háromszög és a szögfüggvények segítségével pontosan meg lehet határozni a távolságot. Ellenben az egyszerű lencsével, ahol a célpont valamelyik méretét kellett tudni és azt kellett viszonyítani a vonásokhoz.
    A sztereoszkópikus távolságmérőknek úgy tudom két alapvető típusa van. Az egyiknél a prizmákról bejövő mind a két képet külön-külön látod egymás mellett és akkor tudod a pontos távolságot megállapítani ha mind a két kép azonos méretű és azonos élességű. A másiknál a két kép fedi egymást és akkor lehet a pontos távolságot megállapítani, ha tökéletesen fedik egymást és tiszta a kép. Azt hiszem ez az utóbbi a stereoscopic rangefinder, az előző (a két képes egymás mellett) a coincidence rangefinder, de ebben nem vagyok biztos, nagyon rég olvastam már róluk. Gondolom angolul (a fenti nevek alapján) sok, ennél jóval pontosabb és részletesebb anyagot találsz róluk.
    Igazából a lézeres távolságmérés gyorsan leváltotta, mert sokkal egyszerűbb. És kevésbé károsodik nagy ütéseknél.
    Utoljára szerkesztette: davidbog, 2015.09.09. 16:45:58