11375847381401621903.jpgHivatalos oldal | Magyar rajongói oldal | Fontos infók kezdőknek!| Tutoriálok | GYIK | War Thunder: Air Forces topik
A másokkal való személyeskedés, a provokálás, kötekedés, illetve az alpári nyelvezet, káromkodás a fórumon nem megengedett, ezért külön figyelmeztetés nélkül büntetőpontokkal, bannal jutalmazzuk!
  • [NST]Cifu
    Miért csapatjáték egy csapatjáték ? Mert rólam szól ? Vagy épp rólad ? Vagy valaki másról ? Nem, egy csapatjáték a közös munkáról szól, és egy közös munkában elvárható hogy mindenki legalább a minimumot teljesítse. Persze az ember önmagával lesz a legszigorúbb, de ez mit sem ér ha a többi szarik bele. Ez egy általánosság.

Ez is egy megközelítés, de próbáld meg egy kicsit a másik oldalról megközelíteni. Egy random battle felépítésű MMO játékban rengeteg emberrel játszol együtt, és mindig lesz probléma abból, hogy olyan játékos "keveredik" bele a játékba, aki mondjuk a te játékstílusodhoz nem illik. Ez nem új dolog, hajdan a CS béta 6.5/7.1-ben is ezért voltak jelszavazott, meg admin által "takarított" szerverek (de a CS helyett jöhetnék akármelyik másik játékkal).

A játékosállomány "szűrése" legfeljebb a belterjes, erősen szűk kört érdeklő játékoknál nem okozott problémát, mint mondjuk az OFP-ben, ahol aki elkezdett játszani, tisztában volt vele, hogy ha leszakadt, nem tudott visszajönni; ha meghalt, a mission-tól függően nem biztos, hogy újra tudott éledni, hogy egy Co-op küldetés akár három órát is eltarthatott, és így tovább. Ez maga képezte ugyanis a szűrést. Aki ilyen feltételek mellett is játszani akart, abban már volt egyfajta elhivatottság a játék felé.

Egy népszerű MMO-ban magától értetődő, hogy lesznek olyan játékosok, akik kevésbé élelmes játékstílust képviselnek. Viszont ez az, amit már többször is előhoztam, hogy még a tapasztalt játékosok is eltérő taktikákkal dolgoznak. Hajdan sem egy eset volt WoT-ban, hogy a játékosok egyik fele előre rohant, a másik fele meg hátul bújt a bokorban. Mindkettő célravezető lehet, a körülményektől függ. Ilyenkor mi a "helyes" csapatjáték? Ha az előre rohanó játékos alkalmazkodik a bokorbúvóhoz, és ő is inkább csak bebújik egy bokorba, és spotol? Vagy ha a hátul bújó játékos alkalmazkodik, és megy utána a rohamozóknak, hogy támogatni tudja őket? Nagyon sok WoT csatában láttam azt, hogy az ilyen eltérő taktikai felfogás miatt vesztett a csapat... Ez sem csapatjáték, akárhogy is csavarjuk...

Persze amire érzésem szerint te is ki akarod hegyezni, hogy vannak azok, akik bemennek egy játékba, és nem ütik meg azt a minimumot, amit te (vagy más) elvársz tőlük. Erre mondom azt, hogy egy eféle MMO játékban erre nem nagyon tudsz mit lépni. A játék fejlesztői nem fogják csak azért kiszórni a játékosokat, mert bénák. Ők is ugyanolyan játékosok, esetlegesen potenciális befizetők.

Ahogy írtam is, nem lennék ellenére egy olyan MM-nek, amely figyelembe veszi a játékosok statisztikáit. Csak ez is felhoz kérdéseket. Mi van, ha két tapasztaltabb játékos együtt akar játszani két újonccal (squadban)? Ha az újoncok szintjére mennek a veteránok, akkor ott aratni fognak, ha viszont a veteránok szintjére viszik be az újoncokat, akkor meg a többi veterán fog anyázni amiatt, hogy miért hozták ide ezt a két haszontalan ágyútölteléket (WoT-ban anno örök téma volt a csapatban behozott MSz-1 / Leichttractor a magasabb tierű csatákban...). Mi a megoldás erre?

Én erre akartam, és akarok rámutatni. Nincs jó megoldás, de aki annyira keménykalapos módon nyilatkozik ki, hogy márpedig ő nem akar zöldfülü, tapasztalatlan újoncokat, az igenis vegye észre, hogy ez egy MMO játék, ahova bárki becsatlakozhat... Én sem szeretem ezt az aspektusát sok multi-játéknak, de nem is anyázok miatta. Ha a játékfejlesztők odafigyelnek rá persze, akkor hurrá, piros pont nekik. De ekkor meg visszatérünk arra a problémára, hogy sokan meg ezzel nem lennének elégedettek, mert nem tudnak majd "fókavadászni"...