• Moha Mahnian
    Én már gondolkodtam egy ideje egy ilyen bolygóközi kompon, de azon elakadtam, hogy a francba lehet egy megfelelő méretű atomreaktort az űrbe juttatni, na meg egy ilyen járművet összeszerelni? A szakértők a Holdon szeretnének ehhez egy összeépítő bázist felépíteni, de szerintem ez hülyeség, bolygó körüli pályán kéne elvégezni. Amihez kellene egy olyan űrállomás, amibe az ISS is egy az egyben be tudna férni, szétnyitott napelemekkel (és persze modulárisan felépíthető). És ez azért, mert planetáris kompból aligha egy kell majd, valahol sorozatban kéne gyártani! És akkor még azt is meg kéne oldani, hogy nagyjából 10,000 tonna felszállítása ne kerüljön többe, mint most 100 tonna (max. ezer).
    Az űrlift is elég nagy hülyeségnek tűnik nekem. Csak próbáljátok meg megbecsülni, mekkora szakítószilárdságú anyag kellene hozzá? Talán, ha majd tudnak több tízezer km hosszú szénszálakat gyártani. (Jelenleg ez talán másfél mili, de ha rosszul tudom, akkor kevesebb. Nagyságrendekkel.) Legalább ekkorra a stabilitási probléma is megoldható!