• ratgab
    Ennél azért kicsit árnyaltabb a kép (mindig minden szürke amúgy is)

Amíg mi magyarok nevetséges összegeket keresünk havonta és emellett még gamerek is vagyunk akkor úgy fogunk ügyeskedni, hogy minél olcsóbban kijöjjünk, ahogy csak tudunk. Lehetőleg úgy, hogy a hobbinkra is jusson.

Egyébként Prince szerintem úgy értette a dolgot, hogy hihetetlen ugrás van az árak között.

Vegyünk egy új játék első kártyáját a piacon. Mivel adott pillanatban egy darab van belőle a user nyugodtan meghatározhatja az árat. Én úgy gondolom ez az ár lehet akár teszem azt 20 euró. Ha most tovább folytatjuk az okfejtést, akkor általában jön a következő delikvens és a józan észnek, a gazdasági alapelveknek és pénzügyi alapműveltségnek totálisan ellentmondva felrakja 0,8 euróért. Most ha ez nem pénzügyi analfabétizmus akkor mi a szösz?

Lehet nem vinnék el ennyiért, de be lehet úgy lőni, hogy némi értéke is legyen a kártyáknak és az általad említett közösségépítő elem is megmaradjon. Az, hogy mesterségesen lenyomjuk az árat nem egy reális és ésszerű dolog én úgy érzem.

Na már most amíg bétában működött a kártyázás (0,2-0,3-as árakon mentek a kártyák legtöbb esetben) érdekes módon voltak értelmes árak és nem arról szólt a dolog, hogy azonnal felrakjuk majdnem minimál áron a cuccot. Ma meg erről.

Közösséget amúgy lehet építeni csereberével is. Itt azért Valve-nek a csurran-cseppen elv a fontosabb szerintem. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy ők már ezt kikalkulálták, hogy a sok kis apró eladásból sokkal többet keresnek, mint a kevés nagyból. És ennek alapján nagyon erős a gyanúm, hogy közvetlenül belenyúlnak az árba (el tudom képzelni, hogy az ekkora árbeli ugrást Valve alkalmazottak főnöki utasításra hajtják végre!).

Utolsó előtti mondatra. Ennyi erővel a digitális játéknak sem kéne, hogy értéke legyen mégis van. Amiből mennyiségek vannak (több vagy kevesebb), annak mindig lesz értéke. A virtuális kártyának tehát volt, van és lesz is ára, főleg, hogy immár a kereskedők is előszeretettel itt bonyolítják az adásvételt (tovább erősíti az anyagi részét a rendszernek).

Amúgy meg a kitűzőzésnek mi a bánatos lófütty értelme van? Gazdag úrigyerekek délutáni szórakozása, de az átlag gémert ez a legkevésbé sem érdekli. Tud venni játékot, vagy nem tud. Ennyi.