• mousee
  #2
  Anyám netbook-jára próbáltam rá hétvégén, és eléggé vegyes a tapasztalat.

  Ami nagyon király: A rendszer tényleg gyors, tempóra semmi panasz, pedig a kis gépbe atom proci van, és 1 giga ram, ami azért nem sok (majd kap még egy gigát, egy ezrest még megér). Ha csak néhány programot akarok futtatni (pl chrome és egy word, plusz háttérben az outlook), akkor teper, rá sem ismertem a gépre, még a 13.04-es ubuntut is elkente tempóban. Office 2013 pöccre indul, az indítás picit döcögős, de ha elindult a rendszer, akkor tényleg minden okés, csak legyen alatta memória dögivel, mert azt nagyon szereti (melyik rendszer nem?).

  Ami kevésbé király:
  Első helyen az idióta charms bar. Sokkal idegesítőbb mint az egész csempés hókamóka. Ha valaki tud végleges kiiktatási módszert, ne tartsa magában. Értelme nulla, de legalább idegesítő. Vicc.

  Második hely: Start screen. Anno amikor nagy képernyőn próbáltam a rendszert, akkor a metro-ról az volt a véleményem mint anno a linuxos giccsparádéról. Az első 10 percben szórakoztató, jó dolog az időjárás meg az izgő-mozgó csempék, de utána az agyamra ment, és ki is irtottam őket a francba. Most itt picit változott a felállás, lévén netbook-ról van szó, ezért az alacsony felbontás miatt ugye nincsenek metrós appok. Arcon csapott a redmondi logika, miszerint ilyen pici kijelzővel nem lehet zenét hallgatni, amin jót derültem, majd szépen leradíroztam az egész start képernyőt, majd újra összeraktam fix ikonokkal. Ezen a gépen konkrétan két "csoport" született, az egyikben volt a sajátgép, lomtár, dokumentumok/zenék/videók/dropbox mappák, a másikban pedig az office (outlook, word, excel, ppoint), és az alapvető programok: chrome, vlc, foobar, skype, pidgin, teamviewer.

  Harmadik hely: Ugrálás metro és desktop között. Ha keresek egy beállítást, akkor fele itt, fele ott, nagyon idegesítő (állítólag 8,1-el javítva lesz).

  Negyedik hely: Fájl társítások kezelése. Itt is ilyen vegyes metrós-desktopos felületen próbál variálni, egyszerűen ronda, és nem esik kézre.

  A win8 egy jó oprendszer, de van pár olyan idegesítő húzása, amivel nem csoda hogy kiverte az olvadót a nagyátlagnál, nem alaptalanul.
  Ha pl telepítéskor megkérdezné, hogy asztalt akarsz, vagy csempéket, akkor azzal a vevők jelentős százalékára vigyort csaltak volna, mert maga az OS azonos vason érezhetően gyorsabb mint a 7-es, főleg ha gyenge a cucc alatta. Egy ilyen egyszerű opcióval, és egy retkes start menüvel már rég 30%+ részesedése lenne, és mindenki tapsikolna örömében, hogy milyen tök klafa OS, és a fórumon max azon menne a háborúzás, hogy akkor most csempe avagy klasszik felület.

  A metrós appok továbbra is vicc kategóriásak, ahol lenne értelmük (pici kijelző), ott tiltva vannak, ahol meg semmi értelmük sincs, ott belimitálnak, hogy egyszerre max 2 lehet belőlük nyitva, de majd jön a megváltó 8,1, ahol ha elég nagy a monitorod, akkor már akár 4!! is futhat belőlük egymás mellett... Komolytalan.

  Aki jelenleg jól működő hetest használ, az ne váltson, felesleges, és ha megszoktad, akkor sanszos hogy idegbajt kapsz a nyolcastól. Produktív munkás gépen én még nem ajánlanám használni, mert szokni kell, idő kell amíg megismered, az meg a melóból vesz el.

  Aki viszont szeret kísérletezni, és van otthon egy olyan gépe, amin csak játszik, és semmi kritikus dolgot nem művel vele, az nyugodtan tegyen egy próbát (akár a most ingyér elérhető 8.1-el is). Aztán vagy bejön, vagy nem, ízlés szerint classic shell, és hasonló programokkal fűszerezhető. Én spec az otthoni játékos gépemen tuti nem cserélem le a 7-est még egy darabig, de pl a fent említett netbook-on már a 8-as marad.