swbw.jpg
  • yossarianHUN
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

"El kellett játszania egy önmagában örlödő tanoncot,akit még nem jár át teljesen a sötét oldal, még él benne valamelyest a jó is, ugyanakkor még nem képezte ki teljesen mestere, és az erővel sem tud megfelelően báni." - Ja még pont ehhez egy észrevétel: azért igenis tudott ő bánni az Erővel, nem is akárhogy, rögtön a film elején elkap és megtart egy lézernyalábot, ilyet azért még Vadertől se láttunk. Na most pont ennek fényében volt baromi ciki, de legalábbis nehezen hihető, hogy a végén meg egy Erővel totál nem rendelkező jöttment rohamosztagos-selejt láthatóan tök komoly eséllyel vette fel vele a harcot, sőt, meg is sebesítette. Javíts ki ha tévedek, de szerintem három másodperc alatt fel kellett volna szecskáznia, arról nem is beszélve, hogy egy Erővel nem rendelkező ürge egy fénykardpárbajban szerintem önmagát szecskázná fel elsőként. De oké, nagy nehezen lenyomta, majd jött Rey, aki még életében nem fogott fénykardot, és az Erőt is fél órával korábban használta először, ehhez képest végül úgy lealázta, hogy nézni is fájt, sebesült vagy sem.

"BB-8 cuki, talán cukibb mint R2 mégis nagyjából a szerepe hasonló,de nem nevezném Disney gyomrosnak mindig is voltak a SW világban "cukiságok", főleg a birodalom visszavág "után"." - Na de az ewokokat is bevallottan azért írták a filmbe, hogy a gyerekközönséget megfogják. Ha ez a helyzet a Disney miatt romlik, és a Rebels mintájára kvázi gyerekfilmet csinálnak egy komoly szériából, én felvágom az ereimet. Oké hogy nagy pénz van a gyerek nézőkben, meg meg kell fogni a fiatalabb korosztályt is, de könyörgöm ne a felnőtt rajongók rovására. Az meg a másik, hogy nem kell hülyének nézni a gyerekeket, és nem is kell olyan rohadtul félteni őket. Én is kb. gyerekfejjel néztem meg az eredeti trilógiát cukiságok nélkül (oké, ewokok) és repkedő végtagokkal, és mégsem voltak miatta álmatlan éjszakáim, maximum a lelkesedéstől. Egyébként lehet hogy igazad van a párbajjal kapcsolatban, én is láttam hogy valami elrepül, de az szerintem csak a ruhájának valamilyen darabja lehetett, mert az utolsó képsorokon úgy tűnt hogy mindene megvan, meg nem is úgy viselkedett, mint akinek épp most nyesték le kezét/lábát.

"A "náci" birodalom észrevétellel maximálisan egyetértek, ettől féltem is itt is leírtam, és a Disney-nek be kellett nyomni egyet nácis vonást a filmbe. A régi birodalom még ha egyesek szemében hasonlított is,akkor sem volt ilyen durván érezhetően "náci"...." - Igen, és ez már csak azért is volt nagyon átlátszó húzás, mert a Birodalom "náciságához" pont a xenofób Sidious adta a hátteret, aki ugye itt már nincs képben.

A pilóta ürgés észrevételeddel is egyetértek, nekem totál töltelékszereplőnek tűnt, amikor meg Finn mellől ellövi a rohamosztagost, akkor meg én is majdnem hangosan felröhögtem. Szépen felvezették a karakterét a film elején, aztán kivágták a fenébe, és a film végéig alig egy-két jelenetig láttuk, de azokban is lehetett volna a helyében akárki más, szerintem fel se tűnt volna.

A zenékkel kapcsolatban abszolút egyetértek, nem értem mi lelte John Williamset. Egyedül akkor lettem libabőrös, amikor a régi, jól ismert akkordok csendültek fel, egyébként viszont totál semleges volt a zenei aláfestés.

Reyen meg én is filóztam, hogy vagy Luke, vagy Han-ék lánya. Ha Solo lenne, az tényleg fura lenne, tekintve hogy látszólag se Han, se Leia nem ismerte fel, de a (immár non-canon) könyvekben ugye pont hogy ikrei voltak Hanéknak, egy fiú és egy lány, akik közül az egyik Jedi, a másik Sith lett (átmenetileg legalábbis), úgyhogy nem kizárt, hogy innen merítettek ötletet. De valószínűleg Kylo is észrevette volna, ha Rey a húga mikor az Erővel vallatta, az apja jelenlétét legalábbis simán megérezte. Ha viszont Luke lánya, akkor felmerül a kérdés, hogy ki az anyja. Még mindig nem adtam fel, hogy látunk még a vásznon egy Mara Jade-et :D Egyébként színészileg nekem az ő játéka jött be leginkább (részben mert erősen emlékeztet Natalie Portmanre), bár tőle sem voltam elájulva.

Kylo Ren karaktere meg számomra továbbra is csalódás marad, egyszerűen képtelen vagyok úgy nézni rá, mint egy Vaderre, de még akár egy Dooku grófra. A fénykarddal csapkodós dührohamai után meg már végképp nem tudtam komolyan venni, szerintem az eddigi leggyatrább SW antihős. Mindenesetre végszóként fenntartom, hogy nem volt ez rossz, de a Timothy Zahn könyvekből mérföldekkel, mit mérföldekkel, fényévekkel jobb filmet lehetett volna csinálni. Az úgyis trilógia, Thrawn pedig röhögve verne köröket erre az új, érdektelen Sith nagyúrra, meg krumpliorrú Kylo Renre. Ő egy Darth Vaderhez méltó antihős lenne, sőt, merem állítani, a megfelelő rendezésben még Vadert és Sidioust is meg tudná szégyeníteni a rajongók körében. Sajnos a zseniális Thrawn-trilógia a vásznon immár álom marad, pedig még a "Mara Jade és Luke" szálat is be lehetett volna tömöríteni a három rész időtartama alá, és akkor még a kötelező romantikus szál is meglett volna, ráadásul nem is akármilyen, elvégre Mara nem egy unalmas politikushölgy, mint Padmé, hanem maga a Császár Keze.

Lényeg a lényeg, szerintem ha a prequels trilógiát nézzük, simán hozza a szintet, és kifejezetten versenyképes film, az eredeti trilógiához viszont nem tud felnőni, bár ahhoz valószínűleg semmi nem tudna, így lehet, hogy ezt csak az elfogultság mondatja velem. Az egy más kor volt, és főleg mi voltunk fiatalabbak, így másképp is néztük:) És tudom hogy ez az én vesszőparipám, de Thrawn, Thrawn, Thrawn... Mekkora kár, mekkora hatalmas kár érte...

Utoljára szerkesztette: yossarianHUN, 2015.12.18. 15:44:43