swbw.jpg
  • Bandicoot
    A filmről nekem is spoileresen :)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Jövőhtéen nézem meg újra de emlékeim szerint nem gyerekkorától vitték Finn-t el, hanem "fiatalkorától", ráadásul ez már nem az afullosan egybezárt és teljesen statikusan szabályok szerint működő birodalom,hanem egy fiatalokkal teletömött rend, amiben szerintem abszolút nem csoda hogy vannak ilyen kilengések.

A szuperfegyver támadás az tényleg kicsit felemás volt. Oké hogy nem küldtek csatahajókat mert az egyetlen lehetőség az volt hogy sézrevétlenül a közelébe jussanak - ugyebár az új reményben sem küldtek komplett flottákat - mégis azért 5-6 hajó összesen??!...

Kylo Ren szerintem nem volt rossz. El kellett játszania egy önmagában örlödő tanoncot,akit még nem jár át teljesen a sötét oldal, még él benne valamelyest a jó is, ugyanakkor még nem képezte ki teljesen mestere, és az erővel sem tud megfelelően báni. Ehhez extra adalék hogy fiatal sötét erő növendékként hatalomvágy ég benne, megfelelési kényszer a mestere iránt hogy a sötét erőt tökéletesen eltanulja,ugyanakkor nincs benne még fegyelem, önfejű ahogyan a fiataloknak kell. Ő nem egy Jedi rend által fegyelemre nevelt majd elbukott Sith nagyúr, hanem egy Skywalker tanonc aki fiatalon elbukott és a sötét erő átjárja,ugyanakkor még nincs teljes hatalma a fővezérnek fölötte. Szerintem teljesen hitelesen játszotta el ezt a karaktert - még ha lepényképű is.. Én nagyon kiváncsi leszek arra mit hoznak ki a következő részekben belöle, ebből még lehet nagyon jó akár Vaderhez méltó negatív szerepőlő is, de lehet egy oltári elb*szott ötlet is.

BB-8 cuki, talán cukibb mint R2 mégis nagyjából a szerepe hasonló,de nem nevezném Disney gyomrosnak mindig is voltak a SW világban "cukiságok", főleg a birodalom visszavág "után".

A poénokkal egyetértek. Noha néha jó volt főleg hogy a régi SW filmek hangulatát hozta vissza,de néha sok volt,és valahogy nem ideillő. It Finn például vérzett..

A "náci" birodalom észrevétellel maximálisan egyetértek, ettől féltem is itt is leírtam, és a Disney-nek be kellett nyomni egyet nácis vonást a filmbe. A régi birodalom még ha egyesek szemében hasonlított is,akkor sem volt ilyen durván érezhetően "náci"....

A fénykardpárbaj pedig szerintem nem volt rossz. Elvégre nem két mester csapott össze hanem egy lány aki egy olyan bolygón nőtt fel ahol az élelemért kellett küzdeni nap mint nap (és látható film közben is hogy a kézifegyveres harc nem áll távol tőle), és egy olyan lovag (sith), aki még messze nincs rendesen "kiképezve", ráadásul sérült is volt. A fénykardhangok egyébként Skywalker fénykarjánál ugyan azok voltak, Kylo kardja volt más, eleve más kristály volt benne,lehetett látni a vibrálását, "fogasságát", volt már hasonló fénykardkristály réges régi SW játékokban is. Egyébként Kylo biztos nem vesztett valamit? Csak mert valami elrepült mellé...De majd figyelek újranéznésnél..:)

A színészi játék felemás bennem is. Ford kicsit olyan volt mint aki megunta a szerepet (meg is unta,már a Jediben ki akarta magát nyiratni,na most meglett). Kicsit sajnálom, az egyik legszerethetőbb karakter volt erre paff...Leia hozta a szokásost, jó volt, bár így nagyképernyőn erősen látszott hogy szegényt a botox tartja egyben...Finn olykor jó volt olykor (főleg a poénkodásoknál) erőltetett volt szerintem. Rey jól tolta végig, kiváncsian várom miféle Jedi lesz. Ugyanakkor mint írtam szerintem Kylo is rendben volt a szerephez képest még ha olyan feje és orra is van mint aki zsebretett kézzel rohangászott kiskorában a mozgólépcsőn.... A pilótagyereket kicsit túlzásba tolták. Oké hogy nagyképű viccelődős karakter,meg profi pilóta. De amikor kb 15 másodperc alatt lelő 4-5 Tie vadászt és közben a földön is halálpontosan ellövi még Han mellöl is a rohamosztagosokat..Na ne már...Mindemellé irreálisan barátságos...

Lényegében az volt a fura hogy azt vártam hogy amikor megjelennek a régi szereplők akkor kiráz a hideg ahogyan tette ezt a trailer esetében de nem. Eleve a film zenéje szerintem felejthetően gyengére sikerült, az ismerős dallamok isteniek voltak,csak ritkán csendültek fel,az összes többi zenei betét annyira semmitmondó volt hogy egy másodpercet nem tudok felidézni belöle. Ebben bizony az első három epizód is sokkal jobban szerepelt (de csak ebben). Az ismerős dallamok (Luke és az erő, Han és Leia, főcím) okésak,de ami mellettük van? Sehol egy fülbemászó erősebb dallam mint a Birodalmi téma,vagy akár a robothadsereg témája. Egyszerűen semmi,csak ilyen összevissza klimpírozás,mintha unták volna a zenélést és nyomtak volna valami betétet...Ez elég fájó pont mert a régi filmek beleélésére a zene is rátett egy jókora lapáttal. A régi arcokra visszatérve, valahogy egytől egyig kiszámítható jelenet volt mindannyiuk megjelenése, és valahogy nem is érte el azt amit kellett volna, például amikor Chewie és Han betoppan....

Mindent összevetve egyébként tetszett. Az előzménytrilógiánál jobbnak találom, ugyanakkor az egész felépítése és a cselekmény kicsit olyan mint egy újragondolt "új remény", ami nem feltétlenül gond, de lehet egyesek másra számítottak. Baromi kíváncsi leszek arra hogy sikerült-e folytatni és egy komoly epik trilógiát kapunk amiben kiforr Kylo karaktere és a rend, valamint mesterré válik a lány, avagy elbénázzák a folytatást....
    Apropó lány meg trailerek. A trailerek alapján mindenki összerakott egy képet a filmről, meg elképzeléseket. Jól beetették az embereket a feka jedilovaggal, és az egyéb jelenetekkel. Ügyes...:D

Illetve Rey hálistennek nem Solo , legalábbis elég hülyén venné ki magát ha Han és Leia nem tudott volna a fiuk mellett egy hugiról is... Rey szinte 99.9% hogy Skywalker, Anakin/Luke kardja őt "hívta", állandóan felzendült nála Luke (és az erős) ismert betétdallama, ráadásul R2 takarékra rakta magát amíg Skywalker nincs a közelében..És bekapcsolt amikor a lány megérkezett a bázisra...:)

Szerény véleményem szerint az hogy méltó folytatás-e a sorozatnak az majd a következő részekben derül ki. Ez egy felvezetés volt akárcsak az "Új remény", aztán meglátjuk sikerült-e felpumpálni az egészet olyan szintre mint a Birodalom visszavág vagy a Jedi visszatér, avagy elbénázott ötletekkel és sztorival tűnik el a SW világ a francba a mozivászonról...Így 7. epizódnak,és felvezetőnek szerintem jó volt, leszámítva hogy kinyírták a kedvenc karakteremet...