• kvp
    #8
    "Ki kellene mondania a törvénynek, hogy kire milyen szabály vonatkozik. Például rám ilyenkor az USA törvényei vonatkoznak ha egy olyan szolgáltatást használok aminek az USA-ban van a székhelye vagy sem?"

    Mondjuk ez le van irva a felhasznaloi szerzodesben. Tobbnyire a kaliforniai birosag az illetekes, de ez valtozo, attol fuggoen, hogy hol van az adott ceg bejelentett szekhelye.

    Az amerikaiak az elso hasznalhato internet megfigyelesi rendszert meg 1994-ben keszitettek, az meg csak operativ jellegu volt. Aztan kesobb atalltak egy altalanosabb vonalfigyelesre alapulo rendszerre, ami a forgalom atnezeset/lementeset vegezte. Ez a rendszer 1997 ota uzemel es eloszor csak email-ek megfigyelesere/szuresesre volt jo. Aztan amikor elkezdtek terjedni a cloud szolgaltatasok, pl. a webmail-es rendszerek, akkor rajottek, hogy ha valaki egy webmail rendszeren belul kuld levelet valaki masnak, akkor az a level nem lep ki a szerverrol, tehat nem lehet a vonalrol elfogni. A masik problema az ezen rendszerek altal hasznalt vonali titkositas volt, ami miatt az elfogott adatokat nem mindig lehetett ertelmezni, vagy legalabbis koltseges volt a dekodolasuk. Erre volt jo megoldas az ilyen cloud rendszerekbe telepitett megfigyelesi felulet, amit lawful interception-nek hivjak es van ra par nemzetkozi szabvany. Ezeket a feluleteket a legtobb modern rendszerbe mar evek ota beepitettek. Az amerikai allam semmi mas nem csinal, csak hasznalja oket, persze hivatalos biroi jovahagyas nelkul. (azert nincs ilyen papir az egesz usa-ra, mert alkotmanyellenes lenne) Nallunk mar tortenelmi hagyomanya van a megfigyelesnek, ezert igazabol soha nem volt ellene jelentos tarsadalmi ellenkezes.

    Ket igazi gond van, az egyik, hogy senki nem gondolta a civil lakossagbol, hogy ha ott van a felulet, akkor hasznalni is fogjak es most rossz neven veszik, hogy megis. A masik az, hogy ezek a rendszerek eleg gyengen vannak megepitve, mivel a gyartok nem akarnak penzt kolteni a kotelezo feature-okre, ezert lyukasak mint a szita. Gyakorlatilag a kulfoldi allamok/csoportok az usa sajat megfigyelesi rendszeret hasznaljak az usa elleni kemkedesre. Ezt hivjak dupla ongolnak.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Lawful_interception