status.playstation.comgamefaqs ps4PSN IDs

NEM JELÖLT JÁTÉK SPOILER-ES HOZZÁSZÓLÁS, KÉP KITILTÁST EREDMÉNYEZ!
A warezzal kapcsolatos minden hozzászólás törölve lesz!

SG.hu Discord
  • Zóanagyvarázsló
    Ha teljesen különböző ízlésű emberek mondják azt hárman egyszerre, hogy unalmas és nem értik, hogy miért top játék ez, akkor abban van valami.

Sok millió különböző ízlésű játékos meg rajong érte, abban is van valami. Nem, nem kell a legyes példa, és én sem hiszek a tömegízlésben, de az, hogy hármótoknak nem tetszik, vadidegenek előtt csekély relevanciával bír.

Az, hogy mi az RPG és mi a jó RPG, régi vita tárgya. Nekem a Witcher első részében nekem nagyon is bejött a keskeny fókusz, cserébe azon belül kidolgozott döntéseket lehetett kapni, amit szabadabb, több lehetőséggel rendelkező RPG-k nem tudnak. Sok klasszikus él komoly - bár bizonyos szempontból enyhébb - korlátozásokkal, lásd még Gothic, Deus Ex, Planescape: Torment, de a Baldur's Gate is megadta a hátteredet, a csapattagokat meg úgy kellett összeszedni. Vannak, akik - emiatt is - az oldschoolabb klasszikusokat preferálják vagy az Icewind Dale-t. A harc meg sok esetben a kötelező középszar a műfaj nagyjaiban is.

A Witcher 3-hoz nem tudok hozzászólni sokat, mert nem játszottam, de az jól látszik, hogy a nagyközönségnek készült RPG, tehát sok mindenben kevésbé RPG, mint a régi klasszikusok. Az első részt is a világ, a történet és c&c vitte el a hátán, nem az RPG-k szokásos többi jellemzője. Ezért én azt sem tartom RPG-csúcsnak, de hogy az egyik legjobb RPG-s élményem, az biztos, a 2000-es évek BioWare-termékeit magasan veri. Ezt várom a 3-tól is.

Eközben a kortársak közül az Obliviont szinte élvezhetetlennek találtam, a Gothic 3 pedig eléggé félrement (pedig az 1-2/NotR abszolút kedvenc).