status.playstation.comgamefaqs ps4PSN IDs

NEM JELÖLT JÁTÉK SPOILER-ES HOZZÁSZÓLÁS, KÉP KITILTÁST EREDMÉNYEZ!
A warezzal kapcsolatos minden hozzászólás törölve lesz!

SG.hu Discord
  • Zóanagyvarázsló
    Pontosan, Elijah Wood Frodójába éppen nem a kora miatt érdemes belekötni, illetve én nem is lovagolnék rajta.

A schwarzis Conan tényleg nem hasonlít az eredetire, gyakorlatilag a világ sem. Régen láttam a (két) filmet, de Howard művei iszonyatosan változatos helyszíneken és kultúrák között játszódtak, ehhez képest elég kietlenek a filmek emlékeim szerint. Voltak ilyenebb történetek is, de fura, hogy erre lettek kihegyezve. Mindenesetre a főszereplő lógott ki a legjobban, ha a karakter sem stimmelt teljesen. Azt gondolom, ha ma jönne, a howardisták ízekre szednék, és biztos annak idején is voltak fanyalgók, csak ugye nem volt ez az internet, meg mondjuk egy PS-topikban többen ismerik a Last of Us játékokat, mint annak idején az osztálytársak közül a Howard-novellákat. És egy 20 éve a videojáték-ipar kisebb biznisz volt, egy sikeres sorozat utólag könnyebben átformálta volna a percepciót, mint most, amikor a játékok nagyobb közönséget érnek el. Ettől függetlenül utólag "győzhet" a sorozat. Csak ezt nem egyszerűsíteném le a - nyilván a humor kedvéért - idevetett Arnie nem volt fekete megjegyzésre.

Sok tényező van, és az egész téma átpoliitizált, túltolt. Valljuk be, régen is elkezdtek vicces fekete rendőröket tenni a buddy cop filmek egyik főszereplőjének és fekete rendőrfőnököket, csak nem ennek a politikai oldalától izzott az internet, nem bunkóztak mindenhol bántudatkeltéssel (akár a készítők nyilatkozataival vagy a színészek twitteres ámokfutásával), és jellemzően jó színészeket válogattak ehhez. Danny Glover vagy Eddie Murphy képességeikben is megfeleltek ehhez (nálunk ráadásul kiváló szinkronnal, a nyugati ideológiai háttértől még távolabb). Ahogy Denzel Washington is kiváló színész, de a fia már csak lefelé tudta húzni a Tenetet. Nehéz elképzelnem - a kor szintjén - hasonló költségvetésű filmben hasonló karizmájú színészt. (Ellenpontként ott van Idris Elba, aki a saját kvalitásai és jelenléte miatt még Heimdallként sem irritált. Persze eleve képregényfilmek és Marvel, szóval a mitológiához képest az egész rágógumi.)

Emellett kisebb volt általában is a kvótázás és a polkorrektkedés. Marhára nem csoda, ha egy ilyen hisztérikus világban, mint a mai, mindkét oldalról sokkal erősebb a túlérzékenység (és elég ránézni az egész amerikai politikai életre és kultúrharcra, mely hozzánk is beszivárog/áthozzák).

Egy sztorit pedig el lehet mesélni sokféleképpen. Lásd görög mitológia: rengeteg változat létezik, és térben és időben más hatások is torzítottak rajta. Akhilleusznak a sérthetetlenése például közismert, ehhez képest pont az Iliászban meg is sebzik. A Troilus és Cressidában meg Akhilleusz egy gyáva patkány, aki Hektórt másokkal öletik meg. Goethe Faustja sem az eredeti. A III. Richárdról élő tudorista kép meg hála az amúgy korabeli krónikákat alapul vevő Shakespeare-nek, történelmileg torz. Az István, a király meg egy baromság történelmileg, de az eredeti dráma is egy Kádár vs Nagy Imre analógia volt, és István volt benne Kádár, csak ezzel túl sokan nincsenek tisztában. Ezekhez képest a színárnyalatok és Elijah Wood arcberendezése bagatellkérdésnek tűnik, de a jelen kultúrharcában ennek más jelentősége van, mint utólag a legjobbak, legérvényesebbek, és nemcsak a politikailag legjellemzőbbek közül szemezgetve egy korból.

A konkrét játékot és sorozatot illetően pedig nincs még véleményem, PS3-on passzoltam a Last of Ust (a gyenge performansz miatt a remastert vártam, aztán a PS4-5 a számomra nem túl izgalmas exkluzív felhozatal miatt kiesett), majd PC-re féláron megnézem, miből maradtam ki. Az biztos, hogy végigjátszás előtt már bele se nézek a sorozatba.