• CairoJack
    #22
    "Pl.: a netbook hőskorszakában állítólag több OEM gyártó nulla-közeli árakat harcolt ki a Microsoft-tól annak fejében, hogy abbahagyja a Linux-os gépek szállítását (pl.: ASUS). Ekkor még 5 dollárt se hiszem, hogy fizettek az XP licenszért." - ha ez igaz, akkor az elég durva.

    Más: ugye az MS most ott van meglőve, hogy 20 éve arra játszottak, hogy folyamatosan növelték az OS hardverigényét, hogy a felhasználó folyamatosan rá legyen kényszerítve az új vas megvételére. Emlékszem én, anno még az XP is "jóval komolyabb" (mai szemmel persze már röhej) gépet követelt, mint a W98.
    (Nem akarok hülyeséget mondani, de valami olyasmi rémlik, hogy 70MHZ-ről 400MHz-re nőtt az ajánlott gépigény. Ugyan ez volt a Vistánál. Egyedül a W7 volt kivétel, de gyanítom ott is csak azért nem emelték a hardver igényt, mert akkor már javában dúlt a netbook láz, azoknál pedig ki volt csukva az izmos hardver.

    A tabletek megjelenésével vált igazán égetővé a szitu. Akár mit csinált az MS meg volt lőve. A Win nem volt felkészítve tapicskolásra, plusz nem volt olyan passzívan hűthető proci, amint értelmes sebességgel futott volna a Win8 akár mennyire is optimalizálják. (Azért ez a hardvergyártóknak is szégyen, hogy sem az Intel, sem az AMD nem fejlesztett ilyen procikat).
    Szóval jött a metro, meg a ventilátoros, 2 órás üzemidős surface. Persze, hogy nem kelendő. (Az RT-t meg hagyjuk, az maga a borzalom).

    Az apple azért tudott hatalmasat durrantani a "hardver+szoftver" koncepcióval, mert kb egy vasra tervezett egy nagyon fluid OS-t, és kész. Ez az, amit az MS nem tehet meg.
    Az Ipad meg felhasználó barát volt, gördülékeny, csilivili, az appokkal sok mindenre lehetett használni, és jóval nagyobb szabadságot adott, mint egy korabeli notebook (még ha munkára nem is volt túlzottan alkalmas).

    Amúgy szerintem hardver terén nagyon hamar rendeződni fognak a viszonyok, év végére itt a Bay Trail, nyáron a Temash is beköszön, szóval a feltételek adottak lesznek vonzó hardver előállításához, most már csak az árazással kell vigyázni (nem kell elszállni), meg a W8-at kéne kipofozni (ahogy néztem, nem a 8.1 lesz a megoldás, talán a Win9), és minden adott lenne a sikerre.
    Csak tényleg úgy kénye OS-t fejleszteni, hogy az ergonomikus legyen, intuitív, és lehetőleg ne hagyják figyelmen kívül a felhasználók véleményét. Ebből egy sem jellemző a W8-ra, nem csoda, hogy bukta.
    Az egyetlen kérdés, hogy mekkora bukta. Erre nagyon kíváncsi leszek.